Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Förre M-ledaren: ”En varningsklocka”

Publicerad 2014-05-26

Moderaternas katastrofala resultat i EU-valet beror på att partiet inte kunnat visa några visioner.

Det är förre partiledaren Ulf Adelsohns teori.

– Det måste finnas något mer än att ställa arbete mot bidrag, säger han.

Ulf Adelsohn var partiledare för M mellan 1981 och 1986.

Han var partiledare mellan 1981 och 1986. Nu står Ulf Adelsohn på sidolinjen, men har inte undgått att Moderaterna gjort sitt sämsta EU-val någonsin, med katastrofala 13,6 procent av rösterna – ett ras med hela 5,2 procentenheter. Ulf Adelsohn tycker att partiledningen måste ta fiaskoresultatet som en tydlig varning.

– Det är en varningsklocka inför höstens val. Det är uppenbart att många som normalt röstar moderat i riksdagsvalet nu har stannat hemma eller röstat med andra partier. Partiet måste försöka analysera vad det kan bero på.

Försvarsfrågan

Han tror själv att det kan vara äldre sympatisörer som kan vara kritiska till partiets riktning inom exempelvis försvarsfrågan. När Försvarsberedningens rapport lämnades var M inte överens med Socialdemokraterna om kostnader för försvaret. S ville lägga mer pengar än M.

Adelsohns dom är hård. Hans uppfattning är att partiet saknar ytterligare vision.

– Det hade man tidigare, när man återuppväckte arbetslinjen. Men i programmet finns en del om miljön som jag blev mycket imponerad av. Det är en vision utan den våldsamma vänstervridning som Miljöpartiet har, med friår och medborgarlön. Men den visionen har inte hörsammats.

”Ta det här på allvar”

Han tror att partiledningen jobbat febrilt med resultatet, och att ladda upp inför riksdagsvalet i höst. Att partisekreteraren Kent Persson trots katastrofsiffrorna ändå hyllar valrörelsen ser Ulf Adelsohn som naturligt.

– Det är hans jobb att säga så, det får man respektera. Men det är klart att även han ser det här som en varning, han tar säkert till sig det.

Vad är ditt råd till M nu?

– Att ta det här på allvar. Arbeta fram en vision att gå till val på. Det är nog svårt att dra fram miljöfrågan nu, det blir sent påkommet. Men det måste finnas något mer än att ställa arbete mot bidrag. Man måste bredda och ingjuta entusiasm.

"Fyrkantiga systemförsvarare"

Moderaternas fjärde namn på EU-listan är riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin, som nu får stanna i Sverige.

– Jag, som relativt okänd person på nationella planet, sökte förtroende bland Moderaternas medlemmar att få ta Nya Moderaterna till Bryssel. Efter det här resultatet är jag inte mindre, utan mer övertygad om att Nya Moderaterna måste komma till Bryssel och att förnyelsen av partiets Europapolitik måste fortsätta.

Bohlin uppger att M gjort en "väldigt stark valrörelse" med enormt engagemang bland dem som kampanjat.

Hur kan valrörelsen kallas stark med det här resultatet?

– Slutsatsen jag drar av det är att vi behöver fortsätta att förnya och utveckla Europapolitiken. Väljarna har efterfrågat något som vi uppenbarligen inte lyckats leverera. Vi måste ta mer utgångspunkt i de problem, utmaningar och möjligheter människor ser i Europa, utgå ifrån människorna snarare än att verka som fyrkantiga systemförsvarare.

"Borde betonat välfärdsmodellen"

Bohlin tar upp det han anser vara vikten av fri rörlighet och frihandelsavtal med USA.

– Jag tror inte riktigt vi lyckats nå fram med hur viktigt det är för Sverige. Och inte heller med vikten av att värna mänskliga rättigheter, och att EU står upp för att exempelvis HBTQ-personer inte ska få sina rättigheter kränkta. Vi borde ha mer betonat vikten av att exportera den svenska välfärdsmodellen med kärlek och öppenhet.