Har landat på kometens yta – har problem

Publicerad 2014-11-12

Människan har nått en ny milstolpe i rymden när sonden Philae vid 17-tiden i dag landade på kometen P67-Churyumov–Gerasimenko.

Men glädjen förvandlades snabbt till oro. 

Det är tio år sedan Europeiska rymdorganisationen, ESA, skickade upp rymdfarkosten Rosetta. I tio år har jakten på kometen pågått. Landningen beskrivs som en av de mest komplicerade rymduppdragen någonsin.

Vid 16.40 landade sonden Philae men först runt 17.00 kunde det bekräftas. Då utbröt vild glädje på ESA:s högkvarter i tyska Daarmstadt.

– Det här är ett stort steg för mänskligheten, säger Jean-Jacques Dordain, ESA:s generaldirektör.

Kan ha studsat på ytan

Omgående efter landningen inleddes arbetet med att samla in data. Men i stället för omkullkastande forskning skickade Philae ifrån sig oroväckande signaler.

Den harpun som används för att få sonden kvar på kometen avfyrades aldrig. Vad innebär då detta? Jo, att sonden kan studsa loss från kometens yta och slungas iväg.

– De goda nyheterna är att vi har fått in en hel del data. De dåliga är att harpunerna inte har avfyrats, men vi vet inte exakt vad det är som har hänt, bekräftade Stephan Ulamec, ansvarig för Philae.

Han fortsätter.

– En del data indikerar att landaren kan ha lyft på nytt. Så vi kanske inte har landat på kometen en gång i dag. Vi kan ha landat på kometen två gånger.

På vägen har moderfarkosten Rosetta med hjälp av flera planeters gravitation kunnat slunga sig långt ut i de djupaste delarna av vårt solsystem.

– Vi är de första som har klarat av det här, och så kommer det alltid vara, säger Dordain, till Reuters.

Forsätter cirkulera

"Moderfarkosten" Rosetta fortsätter ligga i omloppsbana runt kometen. Om inga problem inträffar är planen att Rosetta ska fortsätta leverera information fram tills slutet av 2015. Då kommer kometen vara så nära solen att ESA:s rymdfarkost helt enkelt inte kommer fungera på grund av den extrema värmen.

Varför ska jag bry mig om det här?

Kometer fungerar som is. Inuti i dem finns historia, information och ledtrådar. Det är stora klumpar som rusar runt i solsystem fullproppade med information om hur solsystem en gång uppstod. Forskare tror att många kometer skapades för 4,6 miljarder år sedan, det är lika gammalt som bland annat Jupiter, Neptunus och Solen. Om det stämmer kan den kometen sonden ska landa på vara skapad av det material solen spottade ur sig när den föddes.

Det är ganska coolt.

Här kan du se ESA:s grafik över Rosettas 10-åriga resa i rymden.

ANNONS