Finansministern spår ekonomiska läget
Publicerad 2015-01-20
Den svenska ekonomin återhämtar sig - men långsammare än regeringen tidigare trott.
Det påverkar bland annat arbetsmarknaden.
– Arbetslösheten förväntas sjunka långsammare än vi tidigare trodde, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
På tisdagsförmiddagen höll finansminister Magdalena Andersson en presskonferens om hur hon ser på det ekonomiska läget.
Långsam återhämtning
Hon konstaterade att svensk ekonomi börjar återhämta sig men att det går långsammare än man tidigare trott. Något som bland annat påverkar utvecklingen på arbetsmarknaden.
Arbetslösheten väntas bli högre i år och kommande år än vad man trodde i höstas. För 2015 bedöms den bli 7,7 procent, vilket är 0,4 procentenheter högre än man tidigare trodde.
Förklaringarna hon lyfte fram var att omvärlden inte återhämtar sig som beräknat, att den privata konsumtionen är låg och den finanspolitik som den tidigare borgerliga regeringen fört.
– Vi har en återhämtning men långsammare än vi tidigare trott, säger Andersson när hon sammanfattar det ekonomiska läget i Sverige.
Ökande sjukskrivningar
Två av de utgifter som påverkat statsfinanserna negativt den senaste tiden är den ökande flyktingströmmen till Sverige och också de ökande sjukskrivningstalen.
Enligt finansministern finns det en rad mörka moln i omvärlden som hotar ekonomin framåt, bland annat de konflikter som råder i Mellanöstern samt Ukraina och Ryssland, men också finansiell osäkerhet till följd av läget i bland annat Grekland och Kina.
Reformer måste finansieras
Enligt Andersson ser dock utvecklingen i Sverige något ljusare ut med en förändrad ekonomisk politik.
Finansministern slog också fast att alla kommande reformer måste finansieras fullt ut.
– Enigheten är stor omkring att det finns inga pengar till ofinansierade reformer, pengarna är slut, säger Andersson.
– Vi behöver finansiera de nya reformer vi genomför, men jag bedömer inte att vi behöver göra något besparingspaket, det vore olämpligt.
Om det kan bli tal om skattehöjningar ville hon återkomma till.
Kritik från motståndarna
Kritiken från politiska motståndare lät inte vänta på sig efter Anderssons uttalanden om det ekonomiska läget.
Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl är en av kritikerna:
– Att Magdalena Andersson nu tvingas backa från sina tidigare allt för optimistiska prognoser har hon till stor del sig själv att skylla, med den förtroendechock som regeringens agerande och tillväxthämmande politik skapat, säger han.
– Ända sedan den nya regeringen tillträdde har vi sett hur landets företag och hushåll blivit allt mer pessimistiska över det ekonomiska läget och om framtiden. Inget av det finansministern har sagt nu lär vända den trenden