Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kändisarna tog farväl av burgarkungen

Publicerad 2022-06-06

Under söndagen begravdes Max-grundaren Curt Bergfors.

På plats var bland andra stjärnkocken Melker Andersson och artisten Roger Pontare för att ta ett sista farväl.

Den sistnämnde framförde också ”Ta mig till havet” med Marie Fredrikssons änkeman Mikael Bolyos.

Det var den åttonde maj som beskedet kom att grundaren av hamburgerkedjan Max, Curt Bergfors, hade somnat in.

− Curt var en älskad make, pappa, farfar och svärfar som värnade om oss alla. Vi sörjer honom djupt. Han var också en mycket omtyckt och uppskattad ledare och föregångare inom näringslivet. Vi känner honom som en stark visionär, entreprenör och filantrop. Jag talar för oss alla i familjen att han lämnar ett outsägligt stort tomrum efter sig och vi vet att vi delar den känslan med Curts alla vänner, medarbetare på Max och i de stiftelser som han grundade och engagerade sig i, skrev sonen och Max vd Richard Bergfors i ett pressmeddelande.
Under söndagen ägde begravningsceremonin rum i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm och inför det skrev sonen Richard Bergfors ett inlägg på sociala medier.

”Pappa, tack för allt du var, då, nu och för alltid, följt av tre röda hjärtan.

Inlägget har kommenterats av flertalet personer, däribland Benjamin Ingrosso, pr-profilen Christina Saliba och restaurangen Sturehof som Curt Bergfors med familj frekvent besökte när de inte var i Miami där de bodde under vinterhalvåret.  

Förutom familjen var bland andra stjärnkocken Melker Andersson, hotellmagnaten Petter Stordalen med sin sambo Märta, Stureplansgruppens ägare Vimal Covic, kungavännen Christer Gustafsson, Vincent Pontare och Agnes Carlsson på plats för att ta ett sista farväl.

Ingångsmusiken under ceremonin var Leonard Cohens ”Hallelujah” och Roger Pontare och Mikael Bolyos framförde Peter Lundblads ”Ta mig till havet”.

Roger Pontare uttalade sig i Aftonbladet i samband med Curt Bergfors bortgång.

– Han har kämpat så otroligt mycket för att överleva det här. Vilken krigare Curt var, men det måste vara Gällivare-andan. Curt var en jättegod vän sedan långt tillbaka. Vi träffades första gången på en restaurang i Stockholm i början av 80-talet. Där satt vi och spelade och sjöng och det gjorde vi sedan också på stadshotellet i Luleå som han ägde.

Det var 1968 som Curt Bergfors startade en grillkiosk i Gällivare med dåvarande hustrun Birgitta – vilket kom att bli ett imperium. När den tredje grillkiosken slog upp sina portar 1971 hade Sveriges första svenska hamburgerkedja blivit ett faktum.

Curt Bergfors har sönerna Richard, 46, och Christoffer, 44, från äktenskapet med Britta Fredriksson och dottern Nicole med frun Malin Känsäkangas, 44.

Curt Bergfors blev 73 år.