Tobé (M) kräver tuffare tag i Europa
Publicerad 2019-05-08
Tomas Tobé är ingen ivrig beundrare av överstatlighet. Men när det kommer till brottsbekämpning och utrikespolitik är inställningen en annan.
Moderaternas toppkandidat vill ge EU:s gemensamma polisstyrka mer befogenheter, stärka unionens yttre gränser och på vissa områden skrota medlemsländernas vetorätt.
Brottsbekämpning står högt upp på dagordningen då Moderaternas Tomas Tobé kandiderar till Europaparlamentet.
EU-nämndens vice ordförande värnar den inre marknaden – men anser att den fria rörligheten för kriminella måste få ett stopp. Bland annat genom att se över och stärka medlemsländernas rätt att utvisa brottsliga EU-medborgare.
– Hälften av alla inbrott i Sverige begås nu av utländska stöldligor och Europa har tyvärr fått uppleva ett stort antal terrordåd, säger han.
– Då tycker jag att det är viktigt att göra mer på europeisk nivå.
"Gemensamma problem"
Moderaternas toppkandidat tycker inte att EU ska lägga sig i sociala frågor, såsom svenska arbetsvillkor och socialförsäkringssystem.
Men när det kommer till brottsbekämpning och terrorism resonerar han annorlunda.
Tobé vill att upprustningen av EU:s gemensamma gränsskydd Frontex ska gå snabbare och att unionens gemensamma polisstyrka Europol bör ges mer befogenheter. På hemmaplan propagerar han till och med för att Sverige ska ansluta sig till samarbetet om en europeisk åklagarmyndighet.
– Jag gör uppdelningen utifrån vad jag tycker är ett genuint överskridande, och jag har svårt att förstå varför Frankrike och Tyskland ska vara inne och detaljreglera svensk arbetsmarknad.
– Däremot har vi gemensamma problem med kriminalitet och terrordåd, och då ser jag att det finns en fördel med att få ett gemensamt agerande från en åklagare.
Vill skrota vetorätt
Tomas Tobé är också öppen för att skrota EU-ländernas så kallade vetorätt i utrikespolitiska beslut, så att enskilda medlemsländer – till exempel Sverige – ska kunna köras över om en kvalificerad majoritet tycker annorlunda.
– Att Sverige ensamt gör politiska markeringar mot Kina eller Ryssland har ingen styrka, men kan man åstadkomma det på europeisk nivå så tycker jag att det är positivt.
Gemensamma skatter är däremot inte aktuellt. Liksom när det gäller utrikespolitiken har EU-parlamentet inte mycket att säga till om i den frågan heller – och så ska det förbli tycker Tobé.
Han vill varken ha någon gemensam skatt på koldioxid eller digitala bolagsjättar. Det trots att det senare förespråkas av den konservativa partigruppen EPP, vilken Moderaterna tillhör.
– Och jag förutsätter att Sverige som land också kommer att motverka detta.
– EU ska inte få möjlighet att beskatta medborgare, det är beslut som vi ska fatta själva.
I stället för koldioxidskatt tycker Tobé att det nuvarande systemet med utsläppsrätter ska utvecklas under nästa mandatperiod, och att EU bör satsa på att få fram mer förnybar energi parallellt med mer kärnkraft.
– Det för att kunna minska kolkraften, brunkolet och Europas beroende av rysk gas, säger Moderaternas toppkandidat som vill att satsningen på kärnkraftsforskning ska fördubblas.
Tvivlar på medlemsländerna
Låsningarna är stora i migrationsfrågan och Tobé vill se ett omtag även där.
Han tvivlar på att medlemsländerna kommer överens om en gemensam asylpolitik med tvingande fördelning, och tror därför att man måste börja se över andra lösningar.
Till exempel skulle EU kunna övergå till att pröva asyl direkt vid unionens yttre gräns, föreslår Tobé.
– Och har du rätt till asyl ska du ha möjlighet att komma in i Europa enligt de kvoter som länderna själva sätter upp, säger han.
– Så tror jag att vi bygger en invandringspolitik som kan få mycket bredare stöd än de försök som gjorts nu.