Gängledare kan vara mål i Norrköpingsexplosion
Uppdaterad 2021-06-18 | Publicerad 2020-01-22
En man som uppges ha en ledande position i ett kriminellt nätverk i Norrköping bodde i den trappuppgång där en sprängladdning detonerade på onsdag morgon.
Han var också vän till en av de män som mördades i Norrköping i december – som tillhörde samma gäng.
Vid sextiden på onsdag morgon vaknade flera Norrköpingsbor av en kraftig smäll. En sprängladdning hade detonerat i ett flerfamiljshus i stadsdelen Hageby. Hela trappuppgången fick evakuera. Explosionen inträffade på andra våningen och två lägenheter där fick stora skador, enligt räddningstjänsten.
På våningsplanet bor en 39-årig man som pekas ut som en ledare i Norrköping i det kriminella nätverk som kallar sig No Surrender. Han var också vän med en annan ledarfigur inom gänget – som var en av de två som sköts till döds utanför en nattklubb i Norrköping i december förra året.
Kopplas till gäng
De två männen dömdes så sent som förra året till fängelse för grov utpressning och rätten slog då fast att de båda hade kopplingar till gänget och att de utnyttjat sin gängkriminalitet för att pressa offret.
"När det däremot gäller våldskapitalet är det utrett att båda de tilltalade har en koppling till NS, och att de också låtit (målsägaren) veta det. Vid det förhållandet är det en omständighet som gör brottet grovt", står det i domen.
Kammaråklagare Karin Sandén, förundersökningsledare i utredningen gällande dubbelmorden, bekräftar att man utreder kopplingar mellan morden och explosionen men vill inte kommentera om det rör sig om gängkonflikter.
– Självklart så utreder man kopplingar när det är så pass grova brott. Men jag har inga ytterligare kommentarer, säger hon.
Kriminella rivaliserar
Inte heller chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping vill kommentera en eventuell koppling till en gängkonflikt. Men det är inte ovanligt att gängen byter namn eller att kriminella lämnar en gruppering för att gå till en annan – ibland även en tidigare rivaliserande sådan, enligt Angervåg.
– Norrköping har över lång tid haft etablerade kriminella nätverk i olika variationer och med individer som gått mellan dem.
– I över ett decennium har olika nätverkskonstellationer rivaliserat i Norrköping och Östergötland, och framför allt Linköping, och över länsgränserna som till Örebro, säger han.
Vill inte samarbeta
Polisen utreder sprängdådet som försök till mord, alternativt allmänfarlig ödeläggelse, och klassar sprängdådet i Norrköping som en särskild händelse. Det utreds som en del av den nationella särskilda händelsen Operation rimfrost.
Det som kan komplicera utredningen är att polisen i fall kopplade till gängkriminalitet har svårt att få in information.
– Vi har att göra med personer som inte är det minsta positiva till att samarbeta med polis och rättsväsende. Det är nästan en ideologisk fråga för dem, säger Torsten Angervåg.
– Min förhoppning är att de personer som känner att det här är en sak som var adresserad till dem, deras familj, grannar och drabbade, ändå hjälper till i utredningen. Det är min förhoppning men jag vet inte om den besannas, säger han.