Krimreporterns pengar till misstänkt narkotikakurir: ”Blev lurad”

Uppdaterad 00.49 | Publicerad 2024-07-18 22.37

Kriminalreportern har enligt polisens förundersökning fört över 150 000 kronor till kvinnan som nu misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott.

Kriminalreportern har fört över 150 000 kronor till en misstänkt narkotikakurir.

Nu stängs reportern av i väntan på en intern utredning.

”Pengarna skulle gå till en renovering som aldrig blev av. Jag blev lurad”, skriver hen i ett sms till Expressen.

Kriminalreportern arbetar på en av landets större redaktioner. Hen har bland annat rapporterat om gängkriminaliteten som gäckar Sverige.

Nu figurerar reportern i en av polisens förundersökningar, efter att ha fört över pengar till en misstänkt narkotikakurir – som åklagaren kopplar ihop med nätverket Foxtrot.

– Vi har inlett en intern utredning, säger reporterns högsta chef till Aftonbladet.

Märkt som ”renovering”

Krimreportern överförde, enligt förundersökningen, 150 000 kronor till den misstänkte narkotikakuriren i april 2023.

Transaktionen registrerades i polisens förundersökning efter att narkotikakuriren, en kvinna från Örebro, gripits i januari.

Den misstänkta knarkkuriren har, enligt Expressen, arbetat för Foxtrotnätverket och hanterat 41 kilo cannabis och ett kilo kokain. Hon är misstänkt för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och synnerligen grovt narkotikabrott.

Kriminalreporterns överföring till kvinnan var märkt som ”renovering”, enligt polisens förundersökning, som Aftonbladet tagit del av.

”Tre och fyra dagar efter inbetalningen från XX med 150 000 kr går lika mycket pengar ut från kontot i transaktioner som inte går att koppla till någon renovering. Betalningarna går istället bland annat till att betala andras skulder och till större betalningar till spelbolag”, står i förundersökningen.

”Jag blev lurad”

Reportern menar att hen blivit lurad:

”Pengarna skulle gå till en renovering som aldrig blev av. Jag blev lurad”, skriver hen i ett sms till Expressen.

Reporterns högsta chef säger till Aftonbladet att redaktionen tidigare under dagen inte haft uppgifter om att medarbetaren förekommer i en förundersökning.

– Vi blev i dag uppmärksammade av Expressen om detta. Vi beslutade då att vi behövde ta reda på mer information. Reporten är tagen ur tjänst under tiden som vi reder ut en hel del frågetecken.

Tidningen har nu inlett en intern utredning.

– Det här är en speciell situation. Det kan finnas naturliga förklaringar till detta som inte handlar om att man själv begått kriminella handlingar. Att reportern tas ur tjänst är inget ställningstagande från vårt håll.

Polisen säger till Expressen att det i nuläget inte finns någon anmälan om penningtvätt gällande reporterns pengaöverförning.

Kontanter som polisen hittat hos den misstänkta knarkkuriren.

Följ ämnen i artikeln