Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Liberalledaren avslöjar slutspurtmanifest

Ellen Ahinko Andersson/TT

Publicerad 2024-06-07

Liberalernas partiledare Johan Pehrson kampanjar i Göteborg inför EU-valet.

Pressade av låga opinionssiffror presenterar Liberalerna tre nya förslag som de hoppas ska få tveksamma väljare att bestämma sig.

– Det är viktigt, nu är det den absoluta slutspurten, säger partiledaren Johan Pehrson.

På Kungsportsplatsen i Göteborg bjuder Johan Pehrson några yngre män på godis med uppmaningen att vara snälla mot föräldrarna. Han bjuder också på tre nya punkter, eller liberala förslag, i ett så kallat slutspurtmanifest.

Det handlar om sänkt skatt för ”gröna företagare” och på elbilar, ett europeiskt swish för att enkelt överföra pengar till alla i EU, samt att förbjuda medlemskap i kriminella gäng i hela Europa.

Enligt den senaste mätningen från Demoskop hamnar Liberalerna på 3,1 procent, och riskerar alltså att inte nå 4-procentspärren.

Nära spärren

På frågan om han är orolig för att det parti som presenterar sig som Sveriges mest EU-vänliga parti åker ur EU, hänvisar han till andra undersökningar och siffror. Sedan tillägger han att det alltid finns en viss oro i valtider.

– En partiledare som inte är orolig hur det ska gå två dagar innan det är val, det är ingen partiledare.

Han använder också den låga siffran för att få fler att rösta på partiet.

– Man ska tänka mycket på den siffran, för den avgör, säger han och tillägger att en väljare då röstar på ett parti som är framåtlutat i Europa-frågor och som vill fördjupa samarbetet för ett starkare Sverige genom ett starkare Europa.

Samarbete understryks

Pehrson nämner det gemensamma klimatarbetet och arbetet att gemensamt höja säkerheten mot Ryssland, Kina och Iran.

– För mig är det så uppenbart att det klarar vi inte själva, säger han.

Internationellt varnas det för desinformation och missuppfattningar kring hur valet till EU-parlamentet går till. Även om det inte är något nytt har desinformationen eskalerat de senaste åren, enligt Pehrson.

– Intresset från Ryssland, inte minst, att påverka det demokratiskt valda Europaparlamentet är stort, säger han.

Följ ämnen i artikeln