Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Överbelastad personal på haverikommissionen

TT

Publicerad 2024-08-09 08.02

John Ahlberk, generaldirektör för Statens haverikommission, uppger att myndigheten är hårt belastad och underfinansierad. Arkivbild.

Utredarna räcker inte till på Statens haverikommission, rapporterar Altinget. Generaldirektören John Ahlberk kallar 2023 och 2024 ”helt unika år”.

Inför höstens budget beskriver myndigheten en strukturell underfinansiering och vill ha 17 miljoner kronor extra. Får de inte det krävs neddragningar.

– Grundorganisationen är anorektisk. Den är väldigt hårt slimmad och ibland förstår jag inte själv hur vi får ihop det, säger Ahlberk.

Generellt har de en utredning om året som inte är av de traditionella slagen. Men senaste tiden har de utrett olyckan på Gröna lund, hissolyckan i Sundbyberg och skredet vid E6:an i Stenungsund.

Handläggningstiden är därför längre och arbetsbelastningen hög. Vanligtvis har utredare en till två uppdrag men nu kan de ha fyra samtidigt. I vissa fall måste utredare ta uppdrag utanför deras expertis och en höga arbetsbelastningen riskerar även att utredare missar viktiga iakttagelser, enligt Ahlberk.