Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Harris lockar väljare med sänkta matpriser

Mattias Mächs/TT, Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-08-16

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris höll sitt första linjetal när hon framträdde i högskolan Wake Tech i North Carolina.

Amerikanernas privatekonomi verkar bli Demokraternas ledmotiv i höstens valrörelse.

– Vi måste sänka era levnadskostnader, sade Demokraternas presidentkandidat Harris i sitt första linjetal.

Harris underströk vikten av att lyfta fram behovet att förbättra de amerikanska hushållens ekonomi, och hon pekade särskilt ut levnadsomkostnader, sjukvårdskostnader samt skattelättnader för barnfamiljer – och billigare matpriser.

– När medelklassen är stark, då är USA starkt, sade hon i det första linjetalet hon hållit som presidentkandidat.

Viktig delstat

Det tv-sända talet hölls i vågmästarstaten North Carolina, en av de få delstater som kan komma att avgöra presidentvalet som står mellan Harris och republikanernas Donald Trump.

Harris inledde med att tala om livsmedelshandelns höjda priser, och hur det påverkar dem som vänder på pengarna när de ska betala i kassan.

– Vi ska hjälpa livsmedelsindustrin att bli mer konkurrensmässig, sade hon i staden Raleigh inför entusiastiska anhängare.

Harris hotade med att straffa de företag i livsmedelsbranschen som genomför omotiverade prishöjningar.

Inflationen slår

De privatekonomiska bekymmer som följt i inflationens spår kan avgöra valet i USA. Ökade levnadsomkostnader har bidragit till den sittande presidenten Joe Bidens haltande popularitetssiffror, även om inflationen minskat betydligt de senaste månaderna och arbetslösheten legat under fyra procent de senaste två åren.

I ett försök att återta initiativet på området från rivalen Donald Trump – som haft ett högre förtroende bland väljarna när det gäller ekonomi – satsade Haris på de frågor som Trump lockat väljare med: plånbokspolitik.

Hon föreslog subventioner till förstagångsköpare av hus och stimulanser för byggandet av billigare bostäder. Hon presenterade skattelättnader för föräldrar, billigare receptbelagda läkemedel och sänkt kostnad för sjukvårdsförsäkring genom den så kallade Affordable care act.

Men hon gick också till hårt angrepp på motståndaren Trump, och upprepade sin återkommande replik om att hon är åklagare, och att hon vet hur man tar hand om skurkar.

Skratat och burop

Harris stil vid framförandet skiljde sig markant mot den sittande presidenten Joe Bidens senaste framträdanden. Kostymen med slips var borta, i ljust linne och gråblå kavaj drog hon ned både applåder, skratt och burop – speciellt när hon nämnde motståndaren Trumps namn.

– Nu är det dags att utforska en ny väg framåt, sade hon.

Sammantaget innebär Harris förslag dock snarare en ”omstart” av Bidens ekonomiska politik än en ”radikal nystart”, skrev The New York Times i en analys.