Skolområde i Gaza attackerat – barn bland de döda

TT-AP

Uppdaterad 15.32 | Publicerad 09.53

Människor flyr från Khan Yunis under veckans första evakueringsorder, måndagen den 22 juli.

Israel har attackerat ett skolområde i Deir al-Balah på centrala Gazaremsan. Minst ett 30-tal personer har dödats och ett hundratal skadats.

Barn ska finnas bland de omkomna.

Minst 30 personer har förts till sjukhus och konstaterats döda, däribland barn, rapporterar flera medier med hänvisning till det Hamaskontrollerade hälsodepartementet. Över hundra personer rapporteras ha skadats i attacken.

AP:s reporter på platsen beskriver att åtminstone ett litet, dött barn förts bort i en ambulans. Han beskriver hur folk på platsen söker efter offer i rasmassorna i de förstörda klassrummen, hur några gräver fram kvarlevorna av sina anhöriga.

Enligt palestinska myndigheter hyste skolan runt 4 000 palestinska internflyktingar, men även ett fältsjukhus.

Den israeliska armén uppger att området användes av terrorstämplade Hamas, bland annat för att förvara vapen, skriver Haaretz. Enligt armén dödades beväpnade Hamas-stridande i attacken.

Flera skolattacker

Israel har fått skarp kritik för upprepade attacker mot skolor i Gaza den senaste tiden. Sedan i början av juli har minst åtta skolbyggnader träffats i israeliska angrepp där totalt över 100 människor uppges ha dödats, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån AFP.

Majoriteten av Gazaremsans 2,4 miljoner invånare har fördrivits från sina hem av kriget och många har sökt skydd i just skolbyggnader.

Samtidigt planerar israelisk militär en operation i området kring Khan Yunis i södra Gaza, där de säger att Hamas-stridande befinner sig. I området finns också ett provisoriskt tältläger där tusentals palestinier söker skydd undan israeliska bomber.

Ordern kommer som ett svar på raketbeskjutningar som Israel uppger har avlossats från området. Khan Yunis har varit fokus för en ny israelisk militäroffensiv, som enligt Israel är inriktad på att bekämpa ”Hamas ansträngningar att åter samla sina styrkor där”.

Andra evakueringen

Det är den andra evakueringen på en vecka i området. Omkring 170 personer har dödats och hundratals har skadats sedan i måndags, enligt siffror från det Hamasstyrda hälsodepartementet. Tunga strider pågår i området och FN bekräftar att mer än 180 000 personer flytt från området under samma period.

Området är en del av en 60 kvadratkilometer stor ”humanitär zon” dit Israel har sagt åt palestinier att fly under hela kriget. En stor del av området är täckt av tältläger och omkring 1,8 miljoner palestinier tar skydd där, enligt Israels uppskattningar.

Under söndagen ska representanter för USA, Egypten, Qatar och Israel mötas i Italien för att diskutera den pågående gisslansituationen och ett eventuellt eldupphör. Hittills har alla försök till något slags överenskommelse misslyckats.

ANNONS