Ny sväng i Botkyrka – M tar nytt kliv mot makten

Publicerad 2023-09-07

Kommunhuset i Botkyrka.

Det politiska kaoset i Botkyrka kan snart få ett slut.

Nu går Moderaterna vidare mot förhandlingar med flera partier för att bilda ett nytt styre i kommunen – som skakats av skandaler och massavhopp inom Socialdemokraterna.

– Vi har kommit fram till en möjlighet där vi ser att vi kan få ett nytt styre, säger lokala M-toppen Stina Lundgren.

Socialdemokraterna i Botkyrka har upplevt ett strömhopp av lokala medlemmar. Dessutom har nio S-representanter i kommunfullmäktige valt att bli politiska vildar.

Bland andra Marcus Ekman, kommunfullmäktiges ordförande, valde att bli vilde. Han och de andra vildarna menar att partiorganisationen lokalt är dysfunktionell och präglas av vänskapskorruption.

Jens Sjöström, ordförande för S i Botkyrka, har beklagat avhoppen men påpekat att besluten som fattats i kommunen är ”demokratiskt fattade enligt konstens alla regler och med en betryggande majoritet”.

Sedan tidigare har Moderaterna aviserat att man är redo att kliva in och M har fört samtal med andra partier om att bilda ett nytt styre.

Nu går M vidare till förhandlingar för att kunna presentera ett alternativ till nästa kommunfullmäktigemöte i slutet av september.

– Vi har kommit fram till en möjlighet där vi ser att vi kan få ett nytt styre. Om vi inte får till vårt första alternativ, så ser vi fortfarande möjligheter med andra partier, säger Moderaternas gruppledare i Botkyrka, Stina Lundgren.

Hon är tydlig med att påpeka att partiet Nyans inte är ett alternativ att samarbeta med.

Stina Lundgren vill inte kommentera om de nio S-vildarna är med i hennes framtida underlag, men enligt uppgift till Aftonbladet finns de med i kommande förhandlingar.

– Vi vill sätta fokus på en stabil ekonomi där skattemedel går till rätt saker, välfärden i första hand. Vi vill också trygga skolan från ekonomiska neddragningar, säger Stina Lundgren om Moderaternas ingångar i förhandlingarna.

Ett annat fokusområde är att radikalt öka insatserna vad gäller lokala ordningsvakter, där M sedan tidigare lagt 10 miljoner kronor extra i sin skuggbudget – varav 8 miljoner går till ordningsvakter.

– Vi ska få ihop det men det är en förhandlingsfråga. Det finns inga garantier, säger Stina Lundgren.

ANNONS