Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”Åk inte hit nu”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-17

35 döda – barn evakueras från krigszonen i Bangkok

33 döda En rödskjorta flyr från en brinnande barrikad i Thailands huvudstad Bangkok. Sammandrabbningarna mellan militären och de regeringskritiska rödskjortorna har nu krävt 33 dödsoffer sedan i torsdags. I går bad också thailändska myndigheter Röda korset om hjälp att evakuera kvinnor, barn och äldre från demonstranternas befästa läger.

Nattlivet i Bangkok har bytts mot tystnad. Det enda som hörs är skottlossning.

Rödskjortorna vädjade om eldupphör och hjälp från FN.

Men regeringen vägrar att förhandla.

En demonstrant kastar molotovcocktails. Bilden togs i går.

Bangkok blir allt mer en delad stad där de annars så livliga gatorna gapar tomma på kvällarna. Eldar brinner på shoppingstråken som turisterna har flytt. I natt besköts lyxhotellet Dusit Thani och de cirka hundra gästerna fick evakueras till hotellets källare.

– Jag låg i sängen och det var en stor explosion nära mitt rum, säger AFP:s fotograf Pedro Ugarte.

Sammandrabbningar mellan militären och de regeringskritiska rödskjortorna har nu krävt minst 35 dödsoffer sedan i torsdags, enligt räddningstjänsten. En av de döda, en 31-årig flygvapanställd som avled på sjukhus, blev krigsmaktens första förlust. De övriga 34 som dödats är civila. Antalet skadade har stigit till 244, varav sex utlänningar, rapporterades på måndagsmorgonen.

”Skjut inte på barn”

Bangkok beskrivs som en krigszon där cirka 5 000 demonstranter har barrikaderat sig bakom bildäck och sandsäckar. Deras vapen är brandbomber, slangbellor och stenar.

De använder strykbrädor som sköldar när soldaterna svarar med gummikulor eller skarp ammunition. Rödskjortornas ockuperade zon ligger i ett av stans mest fashionabla shoppingområden och är cirka 3 kvadratkilometer stor. Deras krav har sedan oroligheterna började i mars varit att premiärministern Abhisit Vejjajiva avgår direkt och att nyval utlyses.

Rödskjortorna vädjade i går om ett omedelbart eldupphör och föreslog förhandlingar under medling av FN.

– Vi är villiga att förhandla direkt. Vi uppmanar regeringen att avbryta eldgivningen och dra tillbaka soldaterna, sa protestledaren Nattawut Saikuar i demonstranternas stora läger i Bangkok.

– Skjut inte på barn, kvinnor och äldre. Skjut oss män i stället, sa den andra protestledaren Jatuporn Prompan.

Men regeringen tänker inte förhandla med vad de anser är terrorister.

– Om de verkligen vill förhandla borde de inte ställa villkor, säger premiärministerns talesman Korbsak Sabhavasu.

Hoppet: Kungen

Samtidigt påverkar konflikten allt fler thailändare. För att ingen ska behöva passera den belägrade zonen för att ta sig till arbetet har regeringen utlyst allmänna helgdagar i dag och i morgon. Dessutom hålls alla skolor stängda tills måndag nästa vecka.

Thailändska myndigheter bad också Röda korset att hjälpa till att evakuera kvinnor, barn och äldre från demonstranternas befästa läger. Evakueringen kommer att pågå fram till klockan 15.00 i dag – men vad som sker därefter är oklart.

En av protestledarna sa i går att det ”enda hoppet” för att få slut på våldsamheterna är kungen träder in. Han ses som en stabiliserande kraft i landet och i samband med oroligheter 1992 lyckades han stilla våldet genom att läxa upp både militär och protestledare. Under de pågående oroligheterna har kungen hittills bara uttalat sig en gång.

Här i Bangkok pågår
striderna