Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Antonov: Borde bli godkänd nu

Publicerad 2011-06-23

Ser positiv effekt för egen del av den nya krisen

Vladimir Antonov ser den nya Saabkrisen som en chans.

– Vi hoppas att det här ska öka trycket på GM och regeringen att få Antonov godkänd som finansiär, säger hans talesperson Lars Carlström.

Vladimir Antonov

Den kontroversielle ryske finansmannen Vladimir Antonov har förbryllat många med sitt ihärdiga intresse för att få gå in med kapital i Saab. Inte heller denna kris, att pengar saknas för att betala ut löner till de anställda, ger honom kalla fötter. Tvärtom.

– Nej, nej, nej. Absolut inte. Han vill fortfarande och hoppas mycket på att bli godkänd som finansiär. Den här situationen gör bara saken än mer aktuell, säger Lars Carlström.

Antonov väljer alltså att se positivt på saken.

"Situationen hade aldrig behövt uppstå"

– Vi hoppas att det här ska kunna öka trycket på regeringen och GM för att få ett godkännande av Antonov och på så vis öka trycket på EIB, säger Lars Carlström.

Carlström riktar också kritik mot instanserna som har satt hinder i vägen för Antonov att gå in med kapital i Saab.

– Hade man kunnat lösa det här tidigare så hade den här situationen aldrig behövt uppstå.

I slutet av mars lämnade han in en ansökan till Riksgälden om att få gå in som ägare i Saab Automobile. Tidigare hade han förklarat att han ville gå in med kapital på mellan 440—620 miljoner kronor, bland annat genom att köpa Saabs fabrikslokaler i Trollhättan.  Regeringen godkände att Antonov skulle gå in med 270 miljoner kronor.

Avvisat

Men Europeiska investeringsbanken, EIB, krävde i april att lånet som bolaget hade på runt 2 miljarder kronor skulle återbetalas inom 90 dagar för att tillåta kapitalpåfyllning.

Riksgälden har därför hittills avvisat Antonovs önskemål.

När det gäller Antonov som möjlig ägare i Saab sa Maud Olofsson på en presskonferens i dag:

– Säger GM ja och EIB ja så är vi också beredda att säga ja. Men så länge de säger nej har vi ingen möjlighet att göra det. EIB gör egna självständiga bedömningar i förhandlingar direkt med bolaget.