9 städer kan bli megastad i Kina

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-26

Ska husera drygt 42 miljoner människor

De inringade städerna är de som planeras slås samman.

Kina planerar att bygga världens största stad.

Men istället från att börja från scratch tar man nio nuvarande städer och bygger ihop dem.

Slutresultatet blir 42 miljoner människor – och en yta mycket större än Dalarnas.

Guangzhou är en av städerna som ska ingå i den nya superstaden.

Kina planerar att bygga världens i särklass största megastad genom att bygga ihop nio städer i landets sydöstra del.

Samtliga nio städer ligger i närheten av floden Pearl Rivers mynning och den nya megastaden skulle gränsa till Hong Kong.

Större än Dalarna

Om det ambitiösa projektet blir verklighet kommer den nya staden enligt Telegraph att husera minst 42 miljoner invånare och täcka en 41 400 kvadratkilometer stor yta. Det kan jämföras med Dalarna som är ungefär 29 000 kvadratkilometer stort.

Enligt Telegraph är området där staden planeras redan nu en viktig del av Kinas ekonomi och ett centrum för många av landets industrier.

Om projektet går i lås kommer det inom de närmsta sex åren att inledas 150 större infrastrukturprojekt för att koppla ihop städerna. Man ska bygga samman städernas energi-, transport- och vattensystem och nya expresståg ska underlätta resandet i megastaden.

Men smakar det så kostar det, och kostnaden för projektet beräknas att landa kring 1 955 miljarder kronor.

Sprida jobben

– Det kommer att hjälpa till att sprida industrin och jobb mer jämnt över regionen och samhällstjänster kommer också att fördelas mer rättvist, säger Ma Xiangming, en av projektledarna enligt Telegraph.

Megastaden kommer dock inte länge att få vara världens största stad, om Kinas planer fortskrider som de hoppas. Vid slutet av årtiondet vill man skapa än fler gigantiska städer, varav flera ska kunna ha en befolkningsmängd från 50 till 100 miljoner människor.

I det här området ska superstaden
bildas