Solstorm orsakar norrsken i stora delar av landet

Uppdaterad 2015-05-07 | Publicerad 2015-05-06

Bilder av Nasas Solar Dynamics Observatory, SDO, från 5 maj. Färgerna är olika våglängder av extremt ultraviolet ljus.

En kraftig solstorm har slungat stora mängder energi mot jorden.

Det gjorde att det gick att se norrsken i stora delar av landet under onsdagskvällen.

Solstormar är kraftiga utbrott av energi på solens yta som slungar otroliga mängder energi mot jorden. En stor solstorm den femte maj har genererat norrsken över stora delar av Sverige under onsdagskvällen. Under kvällen har det gått att se norrsken ner till Stockholm med vid 01-tiden rör skenet norröver igen.

Nasas Solar Dynamics Observatory, SDO, fångade solutbrottet på flera bilder. Genom att jämföra olika våglängder av extremt ultraviolett ljus kan forskare lära sig mer om solstormar och hur solmateria fungerar. Enligt sajten spaceweather.com har solen haft utbrott även under onsdagen men det tros inte påverka jorden. Där går det även att se satellitbilder över vilka områden norrskenet breder ut sig över.

Kan slå till med kraft

Solstormar är en av 24 nationella risker som MSB har listat. De menar att kraftiga solstormar kan påverka samhället, särskilt i och med att vi blir mer beroende av teknisk utveckling.

Vår planet bevakas med hjälp av satelliter och markstationer. Bland annat finns det en amerikansk satellit, ACE, som mäter solvindar och magnetfält. Med hjälp av ACE kan forskare mäta på ett ungefär hur kraftig en storm kan vara.

Har du tagit bilder på norrskenet? Skicka in till oss (OBS ingen ersättning utgår)

Följ ämnen i artikeln