Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Fixa sommarkänslan – snabbt, lätt och billigt!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-07

Snart är sommaren här och äntligen får du tid att mysa – och tid att pyssla om ditt hem.

Med enkla medel kan du skapa blickfång som ger ditt hem en skön sommarkänsla.

Det behöver varken bli speciellt kostsamt eller ta tid att ge gamla saker en ny form. Ofta har man gamla saker som ligger i något skrymsle, men som med lite fantasi kan komma till användning på helt nya sätt. Att det är lite nött eller trasigt gör inget, det ger bara en härligt antik känsla som vittnar om att tingen har brukats och kanske till och med har en liten historia bakom sig.

Hör du till dem som inte samlar på sig ”onödiga” saker så kan du istället ge dig ut bland sommarens många loppisar och auktioner för att fynda. Där kan du komma över lite halvtrasiga ting för en liten penning som kan bli till nya och spännande saker på ett kick!

Ett vackert bad för fåglarna

Vatten är livsviktigt för småfåglarna under heta sommardagar. Att göra ett eget fågelbad av mosaik är inte alls krångligt utan ett roligt pyssel i sommartider. Här kommer udda och kantstötta tallrikar väl till pass.

Detta behöver du:

Stenlim

Kakelfog

Fat av valfri storlek och form

Trasigt porslin och/eller mosaikplattor.

Hammare

Spackelspade

Plastbunke

Visp (helst elvisp men det funkar bra med en vanlig)

Svamp

Trasa

Tänk på:

Att aldrig spola ner överblivet fog i avloppet då det finns risk att det blir stopp. Använd dig gärna av plastkärl som du kan slänga efteråt så slipper du problemet med att diska ur den. Håll helst till utomhus för att slippa kladda med fogmassan inne.

Gör så här:

1. Lägg porslinet i en handduk och dräm till med en hammare. Låt gärna skärvorna variera mycket i storlek och form. Beräkna ungefär hur mycket du behöver och börja därefter limma fast skärvorna med stenlimmet.

Det färdiga fågelbadet.

2. Efter ungefär tre till fyra timmar har limmet torkat. Kontrollera att bitarna sitter fast genom att försiktigt försöka flytta bitarna. När de sitter fast är det dags att göra fogmassan. Blanda till den efter anvisningarna på paketet och vispa sedan länge tills det bildar en ganska fast massa. Låt den vila någon minut och rör sedan lite till innan det är dags att fördela massan över fatet. Stryk massan över fatet med en spackelspade från flera håll så att massan kommer ner ordentligt mellan bitarna.

3. Låt massan torka 15-20 minuter innan fatet torkas av med en blöt svamp. Upprepa några gånger tills porslinsbitarna är helt fri från massa. Torka av fatet med en torr trasa och låt det sedan stå och torka. Det kan ta upp till ett dygn innan det torkat så pass att man kan hälla på vatten. Lägg gärna några vackra blommor eller dekorativa blad i väntan på flygande besökare.

En udda kopp blir ett rart hemviste för en Saint Paula, en bukett ljuvliga ranunkler i en avlagd ståltermos och en "Plättar i luften" trivs bra i en gammal rostig såpaburk.

Blommande patina

Rostiga kärl, trasiga termosar, udda koppar och kantstött porslin fyller inte längre någon större funktion i köket. Men som vaser och planteringskärl blir de som pånyttfödda!

Det här behöver du:

Valfria kärl

Jord

Lecakulor

Blommor

Gör så här:

Om du vill plantera i kärlen bör du se till att sörja för god dränering, det är inte många växter som gillar att stå med rötterna i vatten. Genom att fylla bottnen med ett lager lecakulor innan du planterar kan överflödigt vatten rinna ner. Tänk på att anpassa ditt växtval efter dess skötselbehov samt hur stort utrymme växterna vill ha för att trivas.

Ett annat sätt att använda dessa gamla ting på är att bruka dem som vas till sommarens många, härliga buketter. Då bör du se till att kärlet inte läcker någonstans. Om det inte är helt tätt kan du sätta ner en flaska eller glasburk i kärlet där du kan arrangera buketten.

Fixa en lantlig lampskärm

Att göra om lampskärmar är ingen större konst. Man behöver varken ha några större sykunkaper eller mycket material för att åstadkomma vackra skärmar med gammaldags touch.

Idé: Terese Einarsson

Detta behöver du:

Lampstomme

Tyg, från exempelvis ett gammalt örngott eller underkjol.

Spets.

Symaskin eller nål och tråd.

Smalt band

Säkerhetsnål

Måttband

Nålar

Strykjärn

Tips:

Se till så att tyget inte är alltför utslitet, för då kan det spricka när du syr i det.

Om du har du en gammal lampskärm du har tröttnat på, kan du sprätta bort tyget och använda stommen.

Tänk på att wattantalet som anges på foten gäller för originalskärm. Så använd dig av en glödlampa med låg watt, 15 watt räcker gott till mysbelysning.

Så här gör du:

Börja med att mäta ut hur mycket tyg du behöver utifrån hur stor stomme du har. Lägg på ca 15 cm på höjden för att ha sömsmån samt kunna göra ett rynkhuvud.

Ta sedan omkretsen på stommens nedre del plus nästan det dubbla (i vårt fall var stommen 70 cm så vi använde ett örngotts fulla bredd) Stryk tyget och zick-zacka runt om de klippta kanterna. Vänd tyget räta mot räta och vik ner den övre kanten så pass att du får den önskade höjden på rynkhuvudet, nåla och sy en söm vid zick-zack kanten. Sy en till söm, ca 1,5 cm ovanför den första sömmen så att en kanal bildas. Nertill på skärmen viker du upp en fåll på 1 cm och nålar sedan upp på tygets baksida. Om du vill ha spets nertill kan den nålas fast på en gång och därefter sys en söm längs med hela kanten.

Gör ett hål framtill mitt på kanalen och trä därefter i bandet med hjälp av en säkerhetsnål, dra åt bandet så att tyget rynkar sig och trä därefter skärmen på stommen. Knyt åt bandet och jämna till rynkorna.

Linda Olsson

Följ ämnen i artikeln