Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lovisa, Louise

”Kursändringen gjordes från cockpit”

Uppdaterad 2014-03-19 | Publicerad 2014-03-18

Enligt nya uppgifter ska planet har ändrat sin kurs redan tolv minuter innan piloten hälsade ”Okej, god natt”.

Samtidigt kan invånare på den avlägsna ön Kuda Huvadhoo ge svaret på vad som hände med flight MH370.

Samma dag som planet försvann observerade de en "lågt flygande jumbojet".

Enligt uppgifter till New York Times  kan planets rutt ha omprogrammerats av någon som befann sig ombord.

Enligt uppgifter NBC News ska planet dock ha svängt av från sin ursprungliga kurs minst tolv minuter innan andrepiloten hälsade ”Okej, god natt”, till flygledare på marken. Uppgifterna spär på misstankarna om att kursändringen utfördes inifrån cockpit.

”Aldrig sett ett plan flyga så lågt över vår ö”

Flera öbor på Kuda Huvadhoo i Dhaal-atollen i Maldiverna uppger för nättidningen haveeruonline att de observerat en lågt flygande "jumbojet" klockan 06.15 lokal tid den 8 mars. Ögonvittnena beskriver ett vitt flygplan med röda ränder - vilket liknar Malaysia Airlines logga. Planet ska ha varit på väg mot orten Addu som är beläget på Maldivernas södra spets.

De beskriver ett otroligt högt buller när planet flög över den lilla ön.

– Jag har aldrig sett ett jetplan flyga så lågt över vår ö tidigare. Vi har sett sjöflygplan men jag är säker på att det här inte var ett sådant. Jag kunde till och med urskilja dörrarna på planet, säger ett ögonvittne till haveeruonline.

Flera liknande rapporter

Händelsen uppges ha blivit ett stort samtalsämne på ön.

– Flera av invånarna har rapporterat samma sak. Några gick ut ur sina hus för att se vad som orsakade det oerhörda oljudet, säger Mohamed Zaheem, kommunalråd på ön.

Samtidigt avslöjades under tisdagen att data från thailändska radarsystem visar att planet ändrade riktning sex minuter efter att det försvann från Malaysias flygradar, skriver CNN, och hänvisar till data från thailändsk militärradar.
Planet, som tros vara MH370, fortsatte då i motsatt riktning mot Malackasundet.

”Av och på”

Den thailändska radardatan är det första av sitt slag som visar att planet kan ha vänt under färd.

– Signalerna från det okända planet skickades ut stötvis, av och på, av och på, säger talespersonen till CNN.

Men sedan tappade de signalerna på grund av att de kom utanför gränsen för den thailändska militärens radarsystem.

Men utredarna vet inte vem som styrde planet eller varför det ändrade riktning.

”Enormt sökområde”

Radarsignalerna är ett tecken på att utredarna är på rätt spår. Planets sista kända elektroniska kommunikation var sex timmar efter att det dök upp på radarsystemen hos den malaysiska militären, skriver CNN.  Enligt de sista satellitspåren innan Acars-systemet stängdes av befann sig planet inom två ”korridorer”. En norröver mot Kazakstan och Kina och en söderut mot Indiska oceanen.

För närvarande genomsöks ett enormt område på nära nio miljoner kvadratkilometer. I sökarbetet deltar 26 länder, bland dem Kazakstan, Uzbekistan, Kirgizistan, Turkmenistan, Pakistan, Bangladesh, Indien, Kina, Burma, Laos, Vietnam, Thailand, Indonesien, Australien och Frankrike - men inte Maldiverna.