Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Så vill Reinfeldt sänka sossarna

Publicerad 2013-08-30

Ska splittra S med hjälp av jobbskatteavdraget

Kräver svar

Frågan om ett femte jobbskatteavdrag delar S-toppen.

Aftonbladet kan i dag avslöja Moderaternas nya taktik – där splittringen ska utnyttjas.

– Vi kommer göra frågan om hushållsekonomin till en av valrörelsens huvudfrågor, säger partisekreteraren Kent Persson (M).

I mitten av september presenterar regeringen sin sista budget för mandatperioden. Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att Moderaterna vill se ännu en skattesänkning för löntagare, ett femte jobbskatteavdrag.

Mycket tyder på att det blir verklighet vid årsskiftet. 

Går emot Löfven

Socialdemokraterna har varit hårda i sin kritik mot avdraget. Samtidigt har Stefan Löfven varit tydlig med att hans parti inte kommer att riva upp reformen om man vinner valet 2014 för de som tjänar under 60 000 kronor i månaden.

Men flera tunga S-företrädare har samtidigt gått emot honom och sagt att jobbskatteavdraget borde slopas vid en val­seger.

Nu försöker Moderaterna vinna mark på splittringen. Aftonbladet har tagit del av ett brev som i dag skickas ut till partiets kommunal- och landstingsråd. Där uppmanas de att kräva svar av sina S-motståndare om hur de ställer sig till skattesänkningen.

– Stefan Löfven har förvisso varit tydlig, men å andra sidan ser vi flera ledande S-företrädare, både på riksplanet och lokalt, som säger annat. Det är viktigt att man nu på lokal nivå tydliggör vad S vill, säger parti­sekreteraren Kent Persson (M).

Plånboksfrågor i valet

M-ledningen har bestämt att man ska försöka göra plånboksfrågor till en av de mest centrala i valet nästa höst.

– För oss är det viktigt att fortsätta förstärka hushållens ekonomi. Det har vi gjort under åren vi har styrt. Vi vill fortsätta det arbetet, för många familjer har fortsatt små marginaler i ekonomin, säger Persson.

”Desperat försök”

Partisekreterare Carin Jämtin (S) delar inte bilden av att hennes parti är splittrat.

– Det här är ett desperat försök av Moderaterna att försöka skjuta förbi det som är Sveriges stora problem, som de har misslyckats med. Det är jobben, skolan och vården, säger hon.

Hon tror inte heller att M kommer att lyckas göra plånboken till en av de mest centrala nästa år.

– Nej, folk ser att det är för stora barngrupper i förskolan, för lite personal i vården och för få lärare. Folk är trötta på dålig välfärd.