Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Juholt om sin tunga tid

Publicerad 2013-09-24

”Jag kände ingen glädje och ingen lust”

Efter bara 302 dagar avgick Håkan Juholt som partiledare för Socialdemokraterna.

Det var en tid full av kaos och turbulens – men ingen glädje.

– Jag var tyngd av ansvaret och kände ingen glädje och ingen lust, inte någon gång, säger Håkan Juholt i SVT:s "Min sanning".

Den 21 januari förra året avgick Håkan Juholt som ordförande för Socialdemokraterna efter bara tio månader på posten. När han i kväll talar ut i SVT:s "Min sanning" berättar han själv att han inte var redo för att ta uppdraget – som han säger att han aldrig strävade efter.

– Jag var inte riktigt rustad för uppgiften. Många förbereder sig i flera år för ett sådant här uppdrag. Men det var bra att man vände sig till mig att leda partiet. Det blev en diskussion om värderingar, visioner och ideologi. Det hade Socialdemokraterna saknat en stund, säger han i programmet.

Håkan Juholt valdes till partiledare efter att hans företrädare Mona Sahlin avgått efter bara fyra år på posten. Juholt säger i dag att han inte kände någon glädje under den turbulenta och problemfyllda tiden i S-toppen.

– Jag var tyngd av ansvaret och kände ingen glädje och ingen lust, inte någon gång.

”Politik är lustfyllt”

Men samtidigt så skrattade han gärna och log inför kamerorna.

– Jag försöker visa att politik inte behöver vara som en uppoffring. Politik är lustfyllt, det är ett privilegium att vara med och förändra samhället. Jag försökte visa på det även när det var som jobbigast för mig, säger han.

Mot slutet av hans tid, månaderna innan han tvingades avgå, var det flera S-toppar som öppet motarbetade honom. Det handlade bland annat om ex-ministarna Sven-Erik Österberg och Thomas Östros.

– Det var några stycken som själva hade velat bli partiledare men inte blev det. De hade väl svårt att hantera sin bitterhet över det.

”Jag gjorde vad jag kunde”

Håkan Juholt höll sitt avskedstal i köpcentrat Flanaden i Oskarshamn. Efteråt gömde han sig.

– Jag gömde mig ganska bra. Mitt hem var belägrat i två veckor så jag fick låna ett ställe av en kompis. Där läste jag, såg på tv och lyssnade på musik. Jag var fullkomligt utmattad.

Håkan Juholt säger i dag att han inte känner någon bitterhet över sin tid som S-ledare, trots att den blev exceptionellt kort.

– Nej, jag spände bågen och jag gjorde vad jag kunde.