Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Rekord i Antikrundan: mätinstrument värt fem miljoner

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-13

Experten Bo Knutsson: Jag fick gåshud på hela kroppen

Gåvan från den gamle översten var värd mellan fyra och fem miljoner kronor.

I tisdags gjorde tv-programmet Antikrundan sin högsta värdering någonsin.

– Jag fick gåshud på hela kroppen, säger experten Bo Knutsson till aftonbladet.se.

Antikrundans Bo Knutsson med det värdefulla mätinstrumentet astrolabium från 1566.

När kamratföreningen från orten i Södermanland kom med dyrgripen trodde Bo Knutsson inte sina ögon. Framför honom stod ett astrolabium, ett astronomiskt mätinstrument från 1566, tillverkat i förgylld och försilvrad mässing.

– Jag har inte varit i närheten av något liknande under min tid i Antikrundan. Den här typen av instrument är fantastiska. Det är hantverksmässigt förstklassigt och dekorerat i alla detaljer med många skalor för latituder och med stjärnbilder ingraverade i små bilder, säger Bo Knutsson, som arbetat med tv-programmet sedan 1989.

Tillverkades i München

– Jag visste med en gång att det var värt väldigt mycket pengar.

Astrolabiet användes för att mäta tid samt avstånd mellan stjärnor och planeter. Just det här instrumentet tillverkades av Ulrik Schnipp i München och är ett av få bevarade. Det avgjorde också priset. Efter att ha rådfrågat en kollega i Tyskland kom Bo Knutsson fram till värdet: mellan fyra och fem miljoner kronor.

– Mannen som kom med det fick ett stort brett leende. Han sa att ”det var tur att jag inte stod närmare kajen, för då hade jag nog ramlat i.”

Ska låsas in

Han var utskickad av kollegorna i kamratföreningen efter ett regemente. Instrumentet var en gåva från en gammal överste och har i många år stått helt öppet i ett olåst skåp. Nu blir det ändring på det.

– Men de tänker inte sälja. De ska söka pengar för någonslags säkerhetslösning. Sedan är det meningen att instrumentet ska visas upp för allmänheten, säger Bo Knutsson.

Finns det någon som är beredd att betala fyra till fem miljoner?

– Ja, det finns köpare. Det kan vara museer eller institutioner. De här instrumenten är så pass ovanliga. Vi är ju nere på Vasatid.