Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Ett rättsvidrigt beslut”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-11

Fredrik Reinfeldt om domen mot Aung San Suu Kyi

testar

Ett bakslag och ett rättsvidrigt beslut.

Så beskriver EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt domen mot Aung San Suu Kyi.

Hans svar: inreseförbud och frysta tillgångar för männen bakom domen.

– EU uppmanar militärregimen att villkorslöst sätta Aung San Suu Kyi på fri fot. Vi förbereder dessutom ytterligare sanktioner mot militärregimen i Burma. Vi riktar ett inreseförbud och fryser tillgångar för de fyra nyckelindivider som har deltagit i det här rättsvidriga beslutet, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Domen, 18 månaders husarrest för brott mot Burmas säkerhetslagar, är enligt Reinfeldt bara ett bevis för vilken viktig person Aung San Suu Kyi är.

”Helt oacceptabelt”

– Det här visar ju hur viktig hon är för möligheten till en annan process, en annan utveckling. Hon är en uppburen person, nobelpristagare som skänker hopp till många människor. Då använder man sådana här illegitima rättsprocesser som en ursäkt för att försöka begränsa hennes rörelsefrihet. Det är naturligtvis helt oacceptabelt.

Vad väntar du dig för reaktioner från regimen efter att EU nu skärper sanktionerna?

– Det vi önskar är en villkorslös frigivning av Aung San Suu Kyi och en utveckling mot demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Den här domen är ett allvarligt bakslag. Hela rättsprocessen har varit helt illegitim.

Men finns det några tecken på att Burmas regim lyssnar på en aktör som EU?

– I den meningen att Burma ofta ber om att få slippa sanktioner och vill se dem hävda. Det infördes sanktioner mot Burma 1996 och de har skärpts vid flera tillfällen därefter. Vi har vapenexportförbud, vi har delvis ett handelsembargo och nu tittar vi också på möjligheten att hindra statsägda och statskontrollerade företag från att agera.

Hårdare sanktioner krävs

Jesper Bengtsson, Burmakännare och ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige menar att sanktioner krävs mot den burmesiska olje- och gasindustrin för att något ska hända.

– Men det kommer Frankrike aldrig att gå med på eftersom det franska oljebolaget Total har stora investeringar i Burma, säger Jesper Bengtsson.

Han välkomnar ändå de sanktioner som nu utlovas.

– Juntan har ända sedan 1989 använt Aung San Suu Kyis fångenskap som ett förhandlingsknep. De har lättat på trycket mot bättre villkor från omvärlden. Men så snart som det har uppnåtts har man satt henne i fängelse igen. Genom att skärpa sanktionerna nu visar man att det spelet inte fungerar.

Vad bör Sverige som EU:s ordförandeland göra?

– Jag tycker att man borde driva frågan om olje- och gassanktioner. Man borde också arbeta hårdare mot Burmas grannländer för att de ska påverka mer än vad de gör. Sedan kan man också öka stödet för den burmesiska exilrörelsen.