De anhörigas löfte: 33 miljoner till den som löser gåtan MH370

Publicerad 2014-06-08

De anhöriga är övertygade om att myndigheterna döljer sanningen bakom gåtan MH370.

Nu utlyser de en belöning på 33 miljoner kronor till den som avslöjar konspirationen.

– Jag är säker på att det har skett en mörkläggning, säger Sarah Bajc till Sky News.

MH370 försvann spårlöst under en nattflygning mellan Kuala Lumpur och Peking den 8 mars.

239 personer fanns ombord.

Samlar in miljoner

Sedan dess har de förtvivlade anhöriga gång på gång kritiserat myndigheterna.

De har varit missnöjda med allt från fördröjda eftersöksinsatser till bristande information.

Nu ska de anhöriga samla in fem miljoner dollar - motsvarande 33 miljoner kronor - till den "visselblåsare" som kan komma med information som leder till att planet hittas, meddelade de anhöriga i ett pressmeddelande på söndagsmorgonen.

Övertygad om konspiration

Sky News uppger att många av familjerna har uppfattningen att det skett en mörkläggning av planets egentliga öde. Nu hoppas de att belöningen ska få någon med insyn i förloppet ska träda fram, till exempel någon verksam inom flygindustrin eller en person från militärt håll.

– Jag är säker på att det har skett en mörkläggning. Jag är inte säker på vem som ligger bakom det eller varför de gör det, om det var en avsiktlig handling som hemlighålls eller om det var en illasinnad handling som folk försöker hindra att blir känd, säger Sarah Bajc, sambo till amerikanen Philip Wood som var ombord på planet.

"Någon vet något"

Pengarna ska samlas in via en insamlingssajt och delar av kapitalet ska också användas till att följa upp vissa ledtrådar, enligt Sky News.

– Genom att använda massornas ofantliga styrka tror vi att vi kan uppnå vårt primära mål som är att återbörda planet när andra metoder tidigare har misslyckats. Vi är övertygade om att någon person någonstans vet något och vi hoppas att det här kommer att locka honom eller henne till att träda fram, säger projektledaren Ethan Hunt, enligt Sky News.