Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Jimmie Åkesson håller pressträff

Publicerad 2014-07-01

Jimmie Åkesson sågar Socialdemokraternas skattepolitik för pensionärer - och lovar att avskaffa pensionärskatten helt.

– Det är ett skarpt löfte, säger Åkesson.

Sverigedemokraternas dag i Almedalen inleddes klockan 11 med en pressträff.

Partiets kommunikationsstrateg Joakim Wallerstein, berättade att SD kommer toksatsa på kampanjer och kommunikation för att synas inför höstens riksdagsval - totalt lägger partiet 35 miljoner kronor.

Han konstaterade att kampanjen inför EU-valet inte gillades av alla:

– Många tog illa upp i twittervänstern, Södermalm och diverse tidningar. I år kommande kampanj kommer vi gå väldigt väldigt hårt fram, sa han och visade upp en skylt med texten "Förändring på riktigt".

– Vi kommer även arbeta med våra kärnfrågor. Invandring är en av våra profilfrågor, säger han och visar upp en skylt med buskapet "Mindre invandring här - mer hjälp till flyktingar där".

Lovar att avskaffa pensionärsskatten

Jimmie Åkesson berättade om SD:s politiska profilområden: Invandring, kriminalpolitik, äldrevård och förbättrad arbetsmiljö i offentlig sektor.

– I dag har vi presenterat ett konkret vallöfte, avskaffad pensionärsskatt under nästa mandatperiod. Det är ett skarpt löfte, sa Åkesson.

Han kallade Socialdemokraternas pensionärspolitik för "blygsam" och ett tomt löfte.

– Det man lovar är att avskaffa en väldigt liten del av pensionärsskatten.

SD:s förslag kommer att finansieras med med bland annat omorganiseringar av krogmomsen och arbetsgivaravgiften för unga.

"Ansvarsfull invandringspolitik" är en annan del av finansieringen.

– Vad som är nytt i dag är en särskild skatt på storbankerna som ska inbringa 4-5 miljarder kronor, sa Åkesson och syftade till dagens förslag om en ny bankskatt för de fyra storbankerna i Sverige.

Totalt beräknas kostnaden för förslaget landa på 14 miljarder kronor.

På frågan om skatten kommer drabba bankkunder sa Åkesson:

– Risken finns att det drabbar kunderna. Men det vet vi ännu inte. Stabilitetsfonden finns redan och det har vad jag vet inte drabbat kunderna.

Följ ämnen i artikeln