Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ytterligare två döda hittade

Uppdaterad 2012-01-16 | Publicerad 2012-01-15

Två äldre män hittats döda på vraket. Dödssiffran har stigit till sex

GIGLIO/STOCKHOLM. I ett och ett halvt dygn har räddningsmanskapet arbetat för att hitta överlevande på båten.

Hittills har tre personer mirakelräddats ur vraket.

Fortfarande saknas femton människor. En svensk kvinna troddes tidigare vara en av de saknade - men lokaliserades idag och är välbehållen.

Fem svenskar fanns ombord på lyxkryssaren Costa Concordia. Rederiet uppgav tidigare att samtliga av dem klarat sig.

Men UD hade sedan olyckan inträffade inte kunnat lokalisera den femte svenska passageraren, en svensk kvinna - förrän idag.

– Vi fick uppgifter av rederiet att svenskarna befann sig på ett hotell i närheten. Men det har vi inte kunnat bekräfta, säger André Mkandawire på UD.

Under söndagseftermiddagen uppgav UD att man fått kontakt med den svenska kvinnan.

– Hon är i Italien, jag vet inte varför hon inte hade hört av sig. Hon hade kanske inte riktigt förstått att vi hon var saknad, André Mkandawire.

Inte fått lista

André Mkandawire sa tidigare att ambassaden bara fått kvinnans namn och hyttnummer.

– Det som komplicerar det hela är att hon varit utflyttad från Sverige sedan länge.

Rederiet uppgav i ett tidigt sked att svenska myndigheter skulle få ta del av hela passagerarlistan.

– De skulle också bistå med en lista över samtliga 70 personer som i ett tidigt skede saknades. Men någon sådan lista har vi inte fått, säger André Mkandawire.

Vid ön Giglio fortsätter man att kämpa mot klockan. Havet runt den lilla ön är fylld av räddningsbåtar, med dykare som arbetar natt som dag för att hitta överlevande.

När Aftonbladet i går pratade med brandchefen Domenico Correiro var det dystra toner.

– Vi letar nu efter döda kroppar, sa han då.

Tre räddades

Men på natten till söndag förändrades inställningen, när man plötsligt hörde ljud inifrån båten. Efter 90 minuters kamp räddades ett sydkoreanskt par på bröllopsresa, som tillbringat 30 timmar instängda i sin hytt.

Och bara några timmar senare var det dags igen, när en italiensk besättningsman räddades på söndagsmorgonen. Även han var nedkyld, men vid liv.

Nu, på ljusan dag, har räddningsarbetet intensifierats ytterligare. När Aftonbladet är på plats vid båten vid tolvtiden firas ytterligare tre personer upp ur båten.

– Det är nu oklart om det är överlevande eller räddningspersonal. Det ha inte kommit någon information om det än, säger Aftonbladets Carina Bergfeldt.

En till kropp hittad

Enligt italienska nyhetsbyrån Ansa har dykare hittat två till kroppar på lyxkryssaren Costa Concordia under söndagen. Enligt Il Messaggero handlar det om två äldre män, en spanjor och en italienare. Båda hade flytvästar. Kropparna låg i en av lyxkryssarens restauranger, enligt La Repubblica.

Under måndagsmorgonen rapporteras ytterligare en kropp hittad, rapporterar en italiensk nyhetsbyrå.
Totalt har nu sex döda hittats efter olyckan.