Så förgiftas du av grillgallret
Publicerad 2013-05-10
Teflonet blir farligt när det kommer upp i 330 grader
Gallret på grillen är gjort av teflon.
Det kan smälta, bilda giftiga gaser och förgifta maten.
– Jag tycker inte att man ska sälja den här produkten, säger Nils-Gustav Svensson, 66.
När Nils-Gustav Svensson förra året firade sin dotters civilingenjörsexamen grillade familjen i trädgården.
Nils-Gustavs fru hade köpt ett extra galler som skulle läggas på grillen för att undvika att köttet brändes fast.
– Men när värmen steg i grillen brändes köttet vid. Det luktade konstigt och jag tog genast bort nätet. Jag vet sedan tidigare att teflon kan vara giftigt vid höga temperaturer, säger Nils-Gustav.
Familjen slängde köttet, men Nils-Gustav Svensson blev intresserad av vad som hade hänt.
”Lät konstigt”
På bruksanvisningen stod det att gallret inte får hettas upp över 280 grader.
– Jag tyckte det lät konstigt, en vanlig grill är ju betydligt varmare. Jag mätte när jag grillade nästa gång och glöden var över 500 grader, säger Nils-Gustav.
Han kontaktade både affären som sålt nätet, tillverkaren, livsmedelsverket och en mängd experter på ämnet.
Hans frågor ledde till att Livsmedelsverket i fjol skickade ut en varning och avrådde från användning av teflongallren. Myndigheten konstaterade att maten kunde bli förorenad av materialet – och att det kunde bildas skadliga gaser.
Säljs fortfarande
Flera butiker, däribland Ica, Coop och K-Rauta, drog in produkterna - men när Nils-Gustav Svensson var ute och handlade för några veckor sedan märkte han att gallret såldes igen.
Martin Sörenhag är försäljningschef på K-Rauta och säger att butiken nu ska se över försäljningen.
– Det här hade jag faktiskt inte riktigt koll på. Gör vi inte rätt får vi göra om, så är det. Jag ska ta tag i det här i morgon.
Ica och Coop ska nu påminna sina lokala butiker om att inte sälja produkten.
– Vi drog tillbaka gallret förra året. Finns det kvar har det begåtts ett fel och butikerna ska så klart plocka bort det, säger Kristofer Nyrevik, informationschef på Coop.
Experten: Vi vet inte vad de långsiktigt kan åstadkomma
I fjol varnade Livsmedelsverket för teflongallret – men produkten säljs fortfarande.
– Det är inte bra, säger Joseph De Pierre, professor i biokemi vid Stockholms universitet.
Teflon smälter vid cirka 330 grader. Då frigörs byggstenar i ämnet – som kan vara giftiga för både miljö och människor.
– Det är inte bra. Bryter man ner teflon i sina byggstenar försvinner de inte från miljön, säger Joseph De Pierre, professor i biokemi vid Stockholms universitet.
Han berättar att teflon innehåller flera så kallade perfluorerade ämnen som kan skada fortplantningsförmågan och immunförsvaret hos både människor och djur.
– I de doser vi har i oss i dag vet vi inte vad de långsiktigt kan åstadkomma. Det finns indicier på att de i tillräckliga mängder är farliga för människor. Jag skulle absolut avråda från att använda den här typen av teflon på grillen, säger Joseph De Pierre.