Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Ett klassiskt grekiskt drama”

Publicerad 2013-04-22

Ny film avslöjar storbråket mellan far och son Berth Milton

Berth Miltons far ankla­gade sonen för att ha stulit hans porrimperium.

Efter en snårig rättstvist anlitade pappan Hells ­Angels för att driva in pengarna.

– Det är som ett ­klassiskt grekiskt drama, säger Fredrik von Krusen­stjerna, som gjort en film om Berth Milton Junior.

Två långfilmer om den ­tidigare porrkungen Berth Milton har den senaste ­tiden varit under produktion. En av dem, dokumentären ”Porrkungens tårar”, är nu färdig.

– Den handlar om ett porr­imperiums uppgång och fall och om ett fruktansvärt förhållande mellan far och son, säger regissören Fredrik von Krusenstjerna.

Aftonbladet har fått ta del av ”Porrkungens tårar” exklusivt. I filmen berättar Berth Milton själv om sitt liv, dels i samtal med filmmakaren Fredrik von Krusenstjerna och dels genom filmade möten med en terapeut.

”Jobbigt att spela in”

I fokus står förhållandet mellan Berth Milton och hans far Berth Milton Senior, grundaren av Private.

– Den har varit mycket jobbig att spela in, säger Fredrik von Krusenstjerna som följde Berth Milton ­under en period strax innan han förlorade sitt porrimperium efter två rättsprocesser i USA.

Pappan anklagade sin son för att ha stulit bolaget, som sonen hävdade att han hade köpt.

Parterna hade mängder med underskrivna dokument, men juristerna kunde ­inte reda ut härvan – båda hette ju Berth Milton.

Konflikten och kampen om kontrollen över Private mellan Milton och hans far Berth Milton Senior gick så långt att fadern anlitade Hells Angels för att driva in skulder från sin son. Fadern anklagade sonen för att ha stulit bolaget medan sonen hävdade att han köpt det.

Senior förlorade tvisten och tog då till andra medel.

I ett inspelat telefonsamtal till sin son, som tas emot av en sekreterare, säger fadern:

– Ingen nåd, ingen förlikning. Jag rekommenderar honom en kula.

Minns hoten väl

Kort därefter började samtalen från Hells Angels att komma, berättar Berth Milton själv i filmen.

En av hans gamla medarbetare, porrfilmsregissören Pierre Woodman, minns hoten från mc-klubben:

– De satte en pistol mot hans huvud och sa: ”Vi finns just nu i ditt hem med din fru och dina barn. Vi kommer att döda dem om du ­inte överför pengar”.

– Han ringde till polisen mitt framför dem. Jag vet inte om han var modig eller bara galen och girig.

Ingen blev skadad den gången, men hoten verkställdes vid minst ett till­fälle. Någon sköt med pansarskott mot Miltons kontor i Finntorp berättar Privates gamla webbtekniker Robert Löfgren i filmen.

– De blåste ut en hel ­våning, säger han.

Berth Milton Senior dog 2005.

Under Aftonbladets granskning av Berth Milton och hans skatteskuld på nästan en miljard kronor till Kronofogden har han inte gått att få tag i för en kommentar. Inte heller Fredrik von Krusenstjerna har lyckats nå honom sedan inspelningarna avslutades. Han berättar att Berth Milton ­inte ens har sett den färdiga filmen:

– Han slutade helt att­svara i telefon för ungefär 1,5 år sedan, när det började hetta till i rättegången i Nevada.

Dokumentärfilmen ”Porrkungens tårar” har premiär den 18 maj på SF. Den andra filmen, ”A private story” av Daniel Fridell, är fortfarande under produktion.

Stämdes – förlorade kontrollen

Sedan Berth Milton tog över sin fars porrimperium Private har hans karriär, ­utöver hoten från fadern, kantats av stämningar och rättsprocesser.

Den sista smällen som fick honom att förlora kontrollen över sitt bolag inträffade 2010. Då stämdes han och några andra styrelsemedlemmar i Private av bolagets ­tidigare vd Ilan Bunimovitz och två stora aktieägare – ­holländska Consipio Holding och Tisbury services med säte på Brittiska jungfruöarna.

De hävdade att porrbolagets stora förluster mellan 2007 och 2010 var en följd av att Berth Milton misskött företaget. I stämningen i USA anklagade de Milton för att ha tvingat bolaget att bevilja flera osäkra lån till honom.

Milton anklagades även för att ha tagit ut en lön från ­Private på 600 000 dollar ­utan styrelsens godkännande.

Processen slutade med att Milton och fem styrelsemedlemmar fick lämna bolaget. Domstolen beslutade dess­utom att Private Media Group skulle betala motparternas rättegångskostnader.

I en federal domstol i New York nådde Private i en ­annan rättsprocess en förlikning med Consipio som hade stora fodringar på bolaget.