Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Bildt och UD lanserar ny kampanj mot unga

Publicerad 2013-02-20

Carl Bildt.

Med hjälp av sociala medier och utrikesminister Carl Bildt ska UD få unga som reser att tänka efter en gång till.

Men i sin ungdom var det inte alltid som ministern själv följde råden.

– Vi blev beskjutna en gång i norra Portugal. Det var ju inte direkt något man ringde hem om, säger han.

I dag lanserar Utrikesdepartementet en ny filmkampanj via sociala medier. Målet är att få unga att tänka efter inför sina utlandsresor. Allt fler unga svenskar ger sig ut i världen, men enligt UD är det samtidigt få som vet exakt hur de ska agera i nödsituationer och vilken hjälp de kan få, men även vilka försäkringar de bör ha för att undvika att åka på höga sjukhusräkningar. Via kampanjen vill man nå ut till ungdomar så att olyckliga situationer ska kunna undvikas.

Tar hjälp av sociala medier och Bildt

Kampanjen lanseras via videobloggar, Facebook och innehåller bland annat råd från utrikesminister Carl Bildt.

När Aftonbladet pratar med honom befinner han sig i Polen, efter att tidigare under dagen ha besökt Moldavien.

– Vi har en enorm expansion av resande, vilket jag tycker är jättebra. Jag har läst att antalet utlandsresor från Sverige har ökat med 25 procent sedan 2009. Det handlar framför allt om unga människor och det är något vi ska uppmuntra. Men samtidigt är det bra att tänka på en del saker så att man inte hamnar i problem, och det minskar ju också UD:s arbete, säger Bildt.

Hoppas få unga att följa råden

Enligt Bildt är det enklast att nå unga just via sociala medier - som han själv är en van användare av.

– Det är ett sätt att försöka nå ut med det grundläggande budskapet att man ska följa reseråden, ha försäkring, ringa hem och att man ska läsa på om det stället man är på. Alla de sakerna som jag inte är helt säker på att jag själv följde när jag var ung. Men det är en helt annan sak.

Som ung befann sig den nuvarande utrikesministern flera gånger i kritiska situationer.

– Jag reste mycket som ung, främst i Europa. Jag har varit i mycket politiskt besvärliga situationer och blivit beskjuten och fått tårgas kastad efter mig även när jag var yngre. Och det var saker man inte riktigt vågade ringa hem till mamma om måste jag medge så här i efterhand. Jag blev beskjuten mitt under revolutionen i norra Portugal. Jag hade visserligen gjort min värnplikt så jag trodde att jag visste hur det lät med automatkarbiner. Men jag hade bara varit på avsändarsidan. Jag avråder bestämt alla att åka till sådana ställen, säger han.

Här nedan kan du se fyra videofilmer som UD i dag lanserar.