Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

’Man styckar för att lättare kunna gömma kroppen’

Publicerad 2013-05-24

En kamp mot klockan för att hitta bevis. Polisexperten: Omöjligt att dölja alla spår

Styckmord är mycket ovanliga.

Kriminalkommissarien Jan Olsson har specialgranskat 22 gamla fall.

– När det inträffar är det i de allra flesta fallen på grund av att lättare ska kunna bli av med kroppen, säger han.

Den tidigare kriminalkommissarien Jan Olsson har arbetat som polis i 44 år.

Han är numera pensionär men fortfarande en av landets mest erfarna brottsplatsutredare. Han var chef för Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp 1994–2001 och deltog bland annat i utredningarna av Norrmalmstorgsdramat, Norbert Kröcher som planerade att kidnappa Anna-Greta Leijon, ”Bombmannen” Lars Tingström och ”Lasermannen” John Ausonius. Han har också granskat 22 styckmord mellan 1960- och 90-talet.

Aftonbladet följde med när Jan Olsson besökte platserna kring Boden som nu är aktuella i utredningen av 20-åriga Vatchareeya Bangsuans försvinnande.

Kan ha körts hit

Efter att ha läst in sig på ärendet säger han:

– I det här fallet kan det röra sig om en defensiv styckning.

Det betyder att mördaren styckar sitt offer för att kunna dölja kroppen och lättare frakta i väg den.

– Ofta inträffar det i tättbebyggt område när en gärningsman har problem att ta ut kroppen i sin helhet.

Han jämför med Storbritannien där styckmord är betydligt vanligare, framför allt beroende på att det bor mer människor på en mindre yta.

– Därför är det mycket som pekar på att offret i det här fallet bragts om livet någon annanstans, sannolikt i något mer bebyggt område, och körts ut hit, säger han och gestikulerar ut mot fyndplatsen bakom polisavspärrningarna.

Utsatt för stress

I går eftermiddag genomförde polisen tekniska undersökningar på tre adresser i Boden med omnejd och beslagtog fordon för närmare undersökningar.

Om mordet och styckningen har inträffat på något av ställena som polisen intresserar sig för är Jan Olsson övertygad om att man kommer att hitta spår.

– Det är omöjligt att dölja alla spår. Finns det spår efter våld så borde man hitta dem.

Han förklarar:

– Man lyser med mycket starkt ljus, går lugnt och metodiskt tillväga. Finns det spår efter blod så hittar man det –under trösklar, i springor i golvet eller någon annanstans. Det är omöjligt för gärningsmannen att bli av med allt.

Enligt uppgifter från polisen hittades huvudet och torson ute i terrängen några hundra meter från ödehuset där de andra fynden gjordes i måndags kväll.

– Det är ganska naturligt att en person som genomfört en sådan här handling är utsatt för en väldig stress, säger Jan Olsson.

Han säger att flera saker i ärendet i Boden är typiska.

– Det handlar om ett begränsat område och fyndplatsen ligger nära en väg, säger Jan Olsson och blickar ut över terrängen.

Söker i hans bostad

Några polisbilar står fortfarande parkerade på platsen och en helikopter surrar i fjärran.

Men kriminaltek­nikerna koncentrerar nu sitt arbete till den gripnes bostad, hans föräldrahem och sommarstugan några kilometer utanför Boden.

De för en kamp mot klockan för att hitta ytterligare bevisning.