Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Reinfeldts huvudbry inför Sverigemötet

Publicerad 2013-03-14

Här är frågorna statsministern måste lösa

KARLSTAD. Dalande opinionssiffror, ett bråkigt Miljöparti och internt alliansgnäll om värnskatten.

Fredrik Reinfeldt har flera problem att ta itu med när han anländer till Sverigemötet i Karlstad i morgon.

Redan i kväll har mängder av moderater samlats i Karlstad inför morgondagens Sverigemöte. Samtidigt befinner sig statsminister Fredrik Reinfeldt på EU-toppmöte i Bryssel för att diskutera den ekonomiska krisen med andra politiska ledare. Även i morgon förmiddag kommer han att sitta i diskussioner om unionens finansiella situation.

Huvudbry utanför egna partiet

När Reinfeldt i morgon eftermiddag kommer till Karlstad har han flera problem att ta tag i. Den senaste tiden har opinionssiffrorna dalat för partiet och Alliansen ligger under mot oppositionen. Men Reinfeldts största huvudbry finns trots allt utanför det egna partiet.

Ett stort problem rör den migrationspolitiska överenskommelsen med Miljöpartiet. Partierna tvistar om var gränsen ska gå för vad som är särskilt ömmande omständigheter för att få stanna i Sverige om man varit här en längre tid. MP har hotat att hoppa av överenskommelsen, men samtalen fortsätter.

– Det finns en tendens att den ena parten ibland säger "jag tycker vi river upp överenskommelsen och så går vi precis bara till våra ståndpunkter". Det är därför jag säger att överenskommelsen gäller, men däremot ingår också att vårda och reformera olika frågor där vi säkert behöver prata med varandra. Och det tycker jag att vi gör också, säger Fredrik Reinfeldt.

Värnskatten irriterar

Tidigare i dag höll statsministern en presskonferens tillsammans med finansminister Anders Borg (M). Som grund låg en rapport om ekonomi och sysselsättning som en arbetsgrupp inom Moderaterna tagit fram. M-ministrarna berättade att man vill se ett sjätte jobbskatteavdrag under nästa mandatperiod. Dessutom vill man genomföra sänkt skatt för pensionärer och höjd brytpunkt för statlig skatt.

Men en åtgärd man inte kommer att prioritera är att ta bort värnskatten, en skatt för höginkomsttagare som infördes temporärt under krisåren på 90-talet. Det har retat upp flera riksdagsledamöter i alliansen, och dessutom Svenskt Näringsliv.

– Det är märkligt att Anders Borg själv konstaterar att värnskatten är skadlig för företagande och framväxten av nya jobb men envist vägrar att göra något åt den. Det är feltänkt och dålig politik. Sverige behöver stärka konkurrenskraften och då kan vi inte ha en skatt som bestraffar utbildning och företagande, säger Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström.

KD värderar det högre

Caroline Szyber, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, tycker att värnskatten borde slopas och att Moderaterna är allt för snabba att stänga dörren.

– Det är oklart exakt hur hårt vår partistyrelse kommer besluta att vi ska driva frågan om sänkt värnskatt, men jag tror att det ligger högre upp på prioriteringslistan för oss än för Moderaterna. Väldigt många alliansväljare tycker det är en viktig fråga, och man ska inte glömma att det är en tillfällig skatt. Men för oss är ändå det absolut viktigaste sänkt skatt för pensionärer, säger hon.