Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Yaras pappa på väg till Sverige

Publicerad 2014-06-02

Hoppet såg ut att vara ute för familjen – åttaåriga Yara skulle få begravas i Karlskrona utan deras närvaro.

Men nu har pappan Mohammed al-Najjar fått besöksvisum till Sverige.

– Han landar under tisdagen, säger målsägarbiträdet Karin Renholm Åkesson.

Åttaåriga Yara, som misstänks ha blivit mördad av sin 31-årige släkting och hans hustru, 30, begravs på torsdag. Aftonbladet berättade i förra veckan att det såg ut att bli svårt för hennes föräldrar att hinna få besöksvisum till Sverige till dess.

Men målsägarbiträdet Karin Renholm Åkesson gav inte upp. Efter enträget arbete har pappan Mohammed al-Najjar fått besöksvisum för att komma till begravningen.

– Jag har pratat med generalkonsuln och migrationshandläggaren på generalkonsultatet i Jerusalem och förklarat situationen. Han har fått ett besöksvisum, säger Karin Renholm Åkesson när Aftonbladet når henne på måndagseftermiddagen.

Familjen kvar

Mohammed al-Najjar är på väg till Sverige och landar under tisdagen. Han kommer senare att fortsätta till Karlskrona där begravningen hålls på torsdag. Efter önskemål från familjen kommer först en minnesceremoni att hållas för bland annat Yaras klasskompisar. Därefter sker begravningen i stillhet enligt muslimsk tradition.

Att det bara blir pappan i familjen som närvarar på begravningen var enligt uppgift till Aftonbladet ett krav för att han över huvud taget skulle få komma till Sverige.

Resten av familjen är kvar på Gaza.

Personal från den palestinska ambassaden är till Mohammed al-Najjars hjälp under besöket i Sverige, enligt Karin Renholm Åkesson.

Målsägarbiträdet kan inte bekräfta exakt hur turerna har gått.
– Det är bara han som kommer, jag tror att det bara är han som har sökt visum. Det underlättade kanske att det gått så fort. Det hade nog varit svårare om han hade sökt för hela familjen, säger hon.

Var på tjänsteresa

Samtidigt som begravningen förbereds har de två misstänkta personerna omhäktats, och utredningen kring det misstänkta mordet på Yara fortsätter. Bland annat har åklagaren Pernilla Åström kontaktat Facebook, vars server finns i USA, eftersom det ska ha pågått en konversation mellan de misstänkta personerna samma dag som Yara dog, skriver Blekinge läns tidning.

– Det är en konversation som pågått under eftermiddagen och kvällen den dagen, säger Åström till tidningen.

Även Karlskrona kommun har gjort en anmälan enligt Lex Sarah, och Sveriges Radio P4 Blekinge kan idag berätta att socialsekreteraren som till stor del fått skuld för att en orosanmälan om Yara inte blev läst på flera dagar var på tjänsteresa när faxet kom.

– Promemorian sorteras in utan att granskas i ett postfack hos en handläggare som är ledig, säger Titti Fränkel, utvecklingschef på Akademikerförbundet SSR, till radiokanalen.

Enligt P4 kommer den presskonferens om Lex Sarah-anmälan, som kommunen annonserat om, imorgon att bland annat handla om att rutinerna för posthanteringen måste ändras.