Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Lena Mellin: Kommer inte bli en handlingskraftig regering

Publicerad 2014-09-15

Stefan Löfven nobbar Vänsterpartiet i en framtida regering.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin menar att han därmed sätter sig själv i en väldigt svår sits.

– Det här kommer inte att bli en handlingskraftig regering, säger hon.

Lena Mellin säger dock att Stefan Löfvens besked inte är jätteförvånande.

– Jag har hela utgått från att Löfven inte vill ha med Vänsterpartiet, men samtidigt leder det här till en svag regering som kommer att vara beroende av flera andra partier för att få igenom sin politik, säger Lena Mellin i Aftonbladets tv-sändning.

Vad betyder beskedet för Socialdemokraterna och Miljöpartiet?

– Det betyder att de i sin regeringsförklaring och kommande budget måste lägga förslag som attraherar minst två andra partier i riksdagen för att få majoritet. Först ska de förhandla sinsemellan och sedan med några andra, det kommer att kräva otroligt mycket tid.

Både Folkpartiet och Centern har redan avfärdat Löfvens inviter, varför har Löfven inte gett upp hoppet?

– Han säger att man ska ta ansvar för landet och att vi behöver en handlingskraftig regerning. Men det här kommer inte att bli en handlingskraftig regering. Jag tror inte heller att det är rätt tillfälle att precis efter det att fyra allianspartiet har förlorat regeringsmakten börja ha ett organiserat samarbete med någon annan.

Hade det varit lättare att helt enkelt ingå i en regering tillsammans med Vänsterpartiet?

– Ja, men även den hade behövt stöd i akuta lägen av ett annat parti, men nu blir det en ännu bräckligare regering.

– Jonas Sjöstedt sade upprepade gånger under presskonferensen att de kommer att lägga ner sina röster i omröstningen om statsminister, förutsatt att regeringen består av socialdemokrater och miljöpartister, och därmed släppa fram Stefan Löfven, Men nästa fråga på dagordningen är budgeten och där ställer Vänsterpartiet hårda krav för att rösta för den budgeten, bland annat att de får genomslag för sin egen politik på centrala områden och att de får en uppgörelse om att vinster i skattefinansierade välfärdsföretag ska försvinna.

Hur tror du att det kommer att gå?

– Jag förstår faktiskt inte hur det ska gå till, men politik är det omöjligas konst, så de kanske lyckas den här gången också.

Skulle det kunna bli ett omval?

– Det är klart att det är en teoretisk möjlighet, men vi har inte haft det sen 50-talet, och jag tror inte att någon vill ha ett omval.