Våldtog ung kvinna i Uppsala – hittades via utländskt register

Publicerad 2014-12-16

Nu får mannen fängelse

Festkvällen i Uppsala slutade som en mardröm för den unga kvinnan.
En bil med okända män stannade och ville köra henne hem.
Men i stället blev hon fasthållen och våldtagen – nu döms huvudmannen till fängelse.

– Bevisningen var väldigt bra, säger polisen.

Den var i mars som den unga kvinnan var på middag hos några vänner i Uppsala. När sällskapet skulle bege sig till en ”nation” för att festa skildes hon från gruppen. Snart började man leta efter henne och efter några timmar hittades hon i tårar av en bekant. Då kom hon gående på en gata utan jacka.

Utsatt för våldtäkt

Kvinnan var mycket upprörd när hon hittades men kunde berätta att en bil med okända män stannat för att köra henne hem. I stället för att hjälpa henne hade man fört henne till en bostad och våldtagit henne. När hon togs till läkare kunde man säkra sperma efter två okända män och ingen av dem fanns i polisens register.

Sökte i Prümregistret

Men polisen gav sig inte och bestämde sig för att söka efter våldtäktsmännen i det europeiska dna-registret som kallas för Prümregistret. Där delar sex nationer med sig av dömda brottslingars dna. Man fick snabbt träff i Nederländerna.

– Mannen hade dömts för ett brott där och så såg vi att han bodde i Uppsala nu, då fann det bra spår att gå på, säger Conny Kjellberg som arbetar med grova brott i Uppsala.

Döms till fängelse

Mannen kunde gripas i november och åtalades för våldtäkten. Han berättade själv att han inte minns så mycket av den aktuella kvällen eftersom han varit mycket berusad. Men tingsrätten tyckte att bevisningen var så stark att den höll för en fällande dom och mannen får nu två och ett halvt års fängelse och ska betala 140 000 kronor till flickan i skadestånd. Han nekade till alla anklagelser genom hela rättegången. Tingsrätten skriver att kvinnan befunnit sig i ett extra utsatt läge eftersom att hon tagits till en okänd adress. Ingen av de andra männen som närvarade vid våldtäkten har åtalats.

Nöjda med utfallet

Det här är Uppsalapolisens första träff i Prüm-registret och man är nöjda med resultatet.

– Det är ett gränsöverskridande samarbete och det var helt avgörande i det här ärendet. Det känns bra att det fungerade, säger Conny Kjellberg.

Han ser ljust på framtiden och hoppas på att man ska kunna få fast många brottslingar.

– Utbytet kommer att öka. Just nu utbyter man dna och fordonsuppgifter men efter årsskiftet ska man också dela fingeravtryck. Målsättningen är att koppla på fler länder, säger Conny Kjellberg.

ANNONS