Strömlöst i Sollentuna

Publicerad 2014-07-24

Brand i elverk har slagit ut elen

En brand i ett elverk i Tureberg har slagit ut strömmen i delar av Sollentuna, Solna och Sundbyberg.

Det är dock oklart hur många kunder som har drabbats.

– Det berör nog väldigt många, men jag har inga exakta siffror än, säger Gösta Söderkvist, vd på Sollentuna Energi som driver elverket.

Larmet kom till räddningstjänsten klockan 16.37. En brand har brutit ut i ett elverk i Tureberg norr om Stockholm.

– Någonstans i Tureberg är det en transformator som brinner, och den brinner ganska rejält. Vi väntar på eljouren som ska komma och bryta strömmen, säger Sten Johansson, operativ chef vid Attunda brandförsvar.

Polisen skriver på sin hemsida att det är stor risk för spridning till andra intilliggande fastigheter och att de satt upp trafikavspärrningar kring platsen, uppger TT.

Flera personer har hört av sig till Aftonbladet och berättat att strömmen har gått i delar av Sollentuna. Bland annat ska Häggvik handelsplats vara mörklagt. Enligt uppgift ska strömmen också ha gått i delar av Solna och Sundbyberg.

Trafikljusen fungerar inte

Flera trafikljus ska också ha slutat fungera i området.

– Vi åkte vid Kista och där funkar inte trafikljuset så folk kör som de vill. Dessutom har de spärrat av, så det är rätt mycket trafik nu, säger Catharina Silva, 23, från Sollentuna.

Elstoppet bekräftas av Sollentuna Energis vd Gösta Söderkvist. Men han är inte säker på hur många som är drabbade i nuläget.

– Totalt sett har vi närmare 28 000 kunder men de försörjs också av fler elverk och vi kan göra omkopplingar. Men jag måste komma till kontoret innan jag vet hur många som drabbas, säger han.

Drabbar Solna och Sundbyberg

På Vattenfalls hemsida uppger man att tusentals kunder är utan ström i Solna och Sundbyberg.

– Branden har gjort att vi har varit tvungna att slå ifrån andra linjer till vissa transformatorstationer för att brandkåren ska kunna komma fram, säger Robert Pletzin, presssekreterare på Vattenfall.

Strax efter klockan 18 bedömer Vattenfall att de flesta av deras kunder ska få tillbaka sin el vid 19-tiden.