Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Doldisen drog in mest av alla toppolitiker

Publicerad 2014-06-10

Anneli Bojesson (FP) drog in 4,4 miljoner kronor i fjol.

Hon är den som toppar inkomstlistan bland riksdagskandidaterna.

Resten av toppnamnen domineras av män från Alliansen.

Anneli Bojesson (FP).

Anneli Bojesson, 61, från Malmö, kandiderar till riksdagen för Folkpartiet. Med de 4,4 miljoner kronor hon hade i taxerad inkomst i fjol var hon den riksdagskandidat som tjänade mest.

Listan har sammanställts av nyhetsbyrån Siren.

"Kan sticka i ögonen"

Bojesson påpekar för Aftonbladet att förra året var ett inkomstmässigt undantag.

– Så mycket kommer jag aldrig mer att tjäna för inkomst av tjänst. Jag har i 37 år jobbat i Handelsbanken och plockade förra året ut min andel av Oktogonen på ett bräde, med 55 procents skatt.

Oktogonen är en vinstandelsstiftelse för anställda vid Handelsbanken, som vid 60 års ålder kan få ut sin andel.

– Det kan sticka i ögonen. Men det är en väldigt fin sak som finns för Handelsbankens anställda.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) hamnar femma på topplistan över riksdagsledamöter som tjänar mest, med sina 2 miljoner kronor i taxerad inkomst 2013.

Domineras av män

Listan domineras starkt av män. Bland de tjugo riksdagskandidater med högst inkomst är bara fyra kvinnor: näringsminister Annie Lööf (C), miljöminister Lena Ek (C) , Helena Bonnier (M) och Anneli Bojesson (FP), som toppar listan.

– Det är inget uppseendeväckande i sig att det är så. Män tjänar oftast mer än kvinnor, det inget som förvånar, tyvärr.

Endast två personer på topplistan tillhör inte Alliansen – socialdemokraterna Sven Britton och ex-partiledaren Håkan Juholt. Om det säger Anneli Bojesson:

– Jag har inte analyserat det så att jag vet vad det beror på. Om det kan vara så att kandidater utanför Alliansen i större utsträckning jobbar i offentlig sektor. Ser man hur det traditionellt sett ut har nog Alliansens medlemmar i större utsträckning jobbat i privat sektor och varit egenföretagare.

Sävsjöbo toppar

Bland kommunkandidaterna hamnar moderaten Åke Stillemark, som ställer upp i kommunvalet i Sävsjö, i topp. Med en sammanräknad förvärvsinkomst på över fem miljoner år 2012 toppar han även inkomstligan när det gäller kandidaterna i höstens samtliga val.