Expert: ”Ytterst, ytterst ovanligt”

Uppdaterad 2014-07-03 | Publicerad 2014-06-21

Sverige lämnar en svart vecka bakom sig.

Två unga människor har mördats - inom loppet av sju dagar.

Flera av de inblandade är under 20 år.

– Det finns saker i de här fallen som är ytterst, ytterst ovanliga, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

För en vecka sedan knivhöggs en 20-årig man till döds utanför en nattklubb på Kungsholmen i Stockholm.

Bara dagar senare begärdes en kvinna häktad misstänkt för att ha mördat och styckat en 20-årig kvinna i Kumla.

Dåden har en sak gemensamt: både misstänkta förövare och offer är unga.

– De här fallen är extremt tragiska, säger Jerzy Sarnecki.

”Ungdomarnas helg”

Det ena fallet, det misstänkta styckmordet, skedde i samband med midsommarhelgen - en av de våldsammaste högtiderna på hela året.

– Midsommar är ungdomarnas helg. Det finns mycket förväntningar och mycket besvikelser i luften och det är ofta i sådana här situationer som våld mellan unga uppstår. Här finns grupptryck, alkohol och ofta svartsjuka, säger Jerzy Sarnecki.

”Ytterst förvånande”

Mordet, som utspelade sig i Askersund och Kumla, misstänks ha utförts av en till offret bekant kvinna. Den mördade kvinnans kropp ska, enligt poliskällor ha styckats och lämnats intill ett stenbrott flera kilometer från mordplatsen.

– Styckmord är över huvud taget extremt sällsynt. Om det dessutom är en ung kvinna som gjort det här så är det ytterst, ytterst förvånande. Det är mycket få personer i låg ålder som skulle kunna tänka sig att göra något sådant här. Man förväntar sig oftast att människor som utför styckmord ska vara kring 30-50 år. Det är ofta de som har kunskap och verktyg att utföra ett styckmord.

”Sällan planerat”

Vanligt för mordfall bland ungdomar är att de sker spontant och i affekt.

– Det kan vara en långvarig konflikt eller en tillfällig konflikt som blixtrar till. Det handlar sällan om att man har planerat att döda någon under längre tid. Förövaren känner en extrem ilska och förtvivlan och har kanske tänkt sig att skrämma någon, men situationen utvecklas sig till något helt annat.

ANNONS