Skräckbesked för Stefan Löfven

Publicerad 2014-08-18

Här är skräckbeskedet till Stefan Löfven en månad före valet.

I den nya mätningen från Aftonbladet/United Minds knappar Alliansen in och gapet mellan blocken är nu det minsta på länge: 7,7 procentenheter.

– Vi kan komma ikapp, säger partisekreteraren Kent Persson (M).

Mätningen från Afton­bladet/United Minds som publicerades förra veckan visade att Alliansen knappade in något på den rödgröna oppositionen.

Veckans nya mätning, som publiceras en knapp månad före riksdagsvalet den 14 september, visar nu att kampen om makten intensifieras ytterligare. Moderaterna går framåt jämfört med förra veckan och får 20,8 procent. Men det ligger fortfarande mycket långt under valresultatet från 2010.

Även de övriga regeringspartierna går framåt – om än marginellt. Totalt har Alliansen nu stöd av 38,8  procent samtidigt som de rödgröna partierna minskar något till 46,5 procent. Ledningen på 7,7 procent­enheter är fort­farande markant. Samtidigt är det den minsta sedan november 2013. Felix Åberg, opinions­analytiker på United Minds, menar att blocken brukar närma sig varandra när det närmar sig val.

Svårt att bilda regering

– Folk börjar helt enkelt bestämma sig, det ser vi på att andelen osäkra väljare minskar. Det är positivt för Alliansen att alla partier, även om det är på marginalen, ökar och att de lyckas knappa in. Men gapet är fortfarande stort. Det är ärligt talat ganska svårt att se hur de ska hinna ikapp, säger han.

Med dagens opinionssiffror skulle det bli svårt för både Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) att bilda en slagkraftig regering.

– Det riktigt intressanta är vad som händer efter valet. Det ser ut att kunna bli en dramatisk och turbulent tid, den risken är överhängande. Men det är fortfarande klart i vilken riktning valrörelsen kommer att gå, säger Felix Åberg.

M:s partisekreterare Kent Persson menar att hans parti ska göra allt för att prata om jobbfrågan fram till valdagen.

– Det ska vi göra eftersom det är Sveriges och väljarnas viktigaste fråga. Vi kan komma ikapp om vi fort­sätter att hålla fokus på hur jobben ska bli fler och genom att vara ärliga mot väljarna med hur vårt regeringsalternativ ser ut, säger han.

”S behöver V”

I går slog Margot Wallström, som nyligen gjorde S-comeback, fast att det kan bli svårt för hennes parti att regera ihop med Vänsterpartiet eftersom de varit så kategoriska i frågan om vinster i välfärden.

– Utan V är Alliansen större än S och MP tillsammans. Eftersom S är så litet behöver de V i sitt regeringsunderlag och då undrar man vad för politik de vill genomföra. Stefan Löfven är alla svaret skyldig om sitt regeringsunderlag, säger Kent Persson.

Carin Jämtin, partisekreterare (S), menar att hennes parti ligger för lågt för att hon ska vara nöjd.

– Men mätningen visar också att det är jämnt om man lägger SD till Alliansen. Och det är ett parti där 80 procent av deras väljare definierar sig som höger och de har stött Allians­regeringen under de här fyra åren. Jag tycker att man ska räkna in SD i Allians­regeringens underlag och då är det jämnt, säger hon.

Stefan Löfven menar att det krympande gapet visar på allvaret i valrörelsen och att valet långtifrån är avgjort.

– Det är därför jag talar om allvaret, vill man ha förändring, vill man ha en S-ledd regering då får man rösta på oss, säger han.

– Det kommer att bli en tuff valrörelse. Det har jag sagt hela tiden. Det är hårt arbete som gäller hela tiden.

Följ ämnen i artikeln