Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Karzai allt närmare en valseger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-26

Sittande presidenten Hamid Karzai ser ut att gå mot seger i det Afghaniska valet.
Enligt de senaste rösträkningarna leder han med 44,8 procent mot utmanaren Abdullah Abdullahs 35,1 procent.

Den afghanska valkommissionen IEC presenterade på tisdagseftermiddagen de senaste siffrorna i presidentvalet som hölls förra veckan. Med 17 procent av rösterna räknade, har Hamid Karzai frygat ut sin ledning.

Valkommissionen var tydlig med att det fortfarande är alldeles för tidigt att utse en segrare. Det slutgiltiga resultatet väntas tidigast 3 september. Fram till dess kommer kommissionen att presentera uppdaterade siffror varje dag.

Fördjupar splittring?

Oron är stor för att valresultatet ska fördjupa splittringen inom Afghanistan. Abdullah har sin maktbas i norra delen av landet bland tadzjiker medan Karzai är starkast hos pashtunerna i söder.

Tidigare har Karzais kampanjstab redovisat siffror som ger presidenten segern. Om siffrorna stämmer skulle Karzai ha fått mer än 50 procent av rösterna och därmed komma att slippa en andra valomgång mot tvåan i omröstningen. Karzais uppgifter har inte bekräftats från någon oberoende källa.

Fuskanklagelser

Redan på förhand har valet fläckats av korruptionsanklagelser från framför allt utmanaren Abdullah som antytt att Karzai kan komma att ta till otillåtna medel för att behålla makten. Också många afghaner är skeptiska till om det verkligen går att lita på det slutgiltiga valresultatet.

I det förra valet 2004 fick Karzai 55 procent av rösterna.