Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ministern lämnar Browns regering

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-05

James Purnell avgår – och riktar hård kritik mot Brown

Arbetsmarknadsministern James Purnell lämnar den brittiska regeringen och uppmanar premiärminister Gordon Brown att göra detsamma.

Det är det hårdaste slaget hittills mot Brown – som nu meddelar att han ska ombilda sin regering.

Nu tävlar de brittiska medierna om att förutspå premiärministerns avgång.

Som väntat meddelar Downing Street att premiärminister Gordon Brown ska ombilda sin regering under fredagen, rapporterar AFP.

Arbetsmarknads- och pensionsministern James Purnell sade när han lämnade sin post att Browns fortsatta ledarskap gör en ödesdiger seger för det största oppositionspartiet mer trolig.

Brown står inför en svår regeringsombildning de närmaste dagarna. Svårigheterna blir inte mindre med torsdagens EU-val och de engelska lokalvalen där resultaten väntas bli mycket dåliga för regeringen och Labourpartiet.

– Premiärministern är besviken över James Purnells avgång, om vilken han blev informerad strax före 23 (svensk tid), sade en talesman för Browns Downing Street-kontor.

Purnells avhopp är det hårdaste slaget hittills mot Brown. Efter fem ministeravhopp på några dygn närmast tävlar Londonmedierna i domedagsprofetior om Browns styre.

Fem avhopp

I samband med att de brittiska EU-vallokalerna stängde på torsdagskvällen kom det dramatiska beskedet: Purnell avgår och uppmanar i ett öppet brev i medierna Brown att göra detsamma, "för att ge Labour en sportslig chans att vinna nästa val".

Fyra tidigare ministeravgångar i veckan har alla relativt enkelt kunnat förklaras med att de dragits in i skandalen med de brittiska parlamentsledamöternas kostnadsersättningar.

Purnells avgång är mycket värre. Visserligen har han också pekats ut i skandalen. Men ingen så nära medarbetare har tidigare kommit med så öppna signaler om att regeringens dagar är räknade, och dessutom är positionen som arbetsmarknadsminister relativt tung.

Att tre av de fem som vänt premiärministern ryggen är kvinnor ger också Browns försök att framstå som en modern ledare i tiden en törn.

Tvivel växer

"Är detta den sista akten i Labourpartiets 15-åriga drama?", frågade sig The Times på torsdagskvällen, och syftar på den framgångssaga som inleddes med att Tony Blair blev Labourledare 1994 och under karnevalsartade former tog en jordskredsseger i valet 1997.

The Guardian kallar Purnells besked ett "monumentalt slag" mot Brown, som hade väntats utlysa val inom ett år. Nu växer tvivlet på att han lyckas sitta kvar så länge, även om skottens envishet inte ska underskattas – som lojal finansminister väntade han i åratal på att få efterträda Blair, vilket skedde först sommaren 2007.

Om Brown avgår snart blir han den kortast sittande brittiske premiärministern sedan Alec Douglas-Home, som i kölvattnet av sex- och spionförvecklingarna i Profumoskandalen inte ens lyckades behålla makten i ett år 1963–64.

De fyra som tidigare i veckan aviserade sina avhopp är samhällsminister Hazel Blears och inrikesminister Jacqui Smith samt Beverley Hughes och Tom Watson, som har mindre centrala ministerposter.

”Katastrof för landet”

James Purnell betraktas som en av de snabbast stigande stjärnorna i Labourpartiet och han sätter sin karriär på spel genom att vara den förste ministern som öppet kräver Gordon Browns avgång.

I brevet till Brown skriver Purnell att han är skyldig partiet att säga vad han anser, oavsett hur hårt det än är.

"Jag anser nu att ditt fortsatta ledarskap gör en konservativ seger mer, inte mindre, trolig. Det innebär en katastrof för landet".

Gordon Brown utsåg Purnell till ett av de tyngsta jobben i regeringen vid bara 37 års ålder.

I januari 2008 tog Purnell över ministerposten efter Peter Hain.

Förlusten av en ung minister med en central roll i reformarbetet och som tippats för en ännu tyngre ministerpost innebär ett hårt slag för Gordon Brown.

Purnell är också nära allierad med en annan stark kandidat att ta över efter Brown, utrikesminister David Miliband. Men i sitt brev förnekar Purnell att han agerat tillsammans med någon annan.

Han uppger också att han själv inte är ute efter att ta över ledarskapet.

BBC:s politiske kommentator Nic Robinson skriver att det står klart att Purnell utmanar Brown.

"Purnell, tidigare rådgivare och nuvarande vän till förre premiärministern Tony Blair, har agerat med samma skoningslöshet som sin mentor. Han talar om för resten av Labourpartiet att de ska sluta med sina privata diskussioner och bestämma sig om Gordon Browns ledarskap".

Enligt Robertson har många i partiet väntat på att någon ska ta bladet från munnen. Problemet har varit att många parlamentsledamöter ansett att partiet skulle klara sig bättre utan Brown, men de har varit rädda att det politiska priset för dem själva skulle bli alltför kostsamt om de gick ut offentligt.

Nu kan dock inte partiet inte gå vidare som om ingenting hänt, skriver Robertson.