Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Tv-profilen förlorade kampen mot cancern

Publicerad 2012-01-13

I vår släpps Hannes Råstams sista bok

Prisades 2010 tilldelades Hannes Råstam Guldspaden för sin dokumentär om Thomas Quick. Hannes Råstam blev 56 år.

Hannes Råstam kämpade mot cancern – samtidigt försökte han slutföra boken om Thomas Quick.

Nu har den prisbelönte journalisten somnat in.

– Boken ska ut, det var hans mål och hans sista vilja, säger Pelle Andersson, vd på Ordfront förlag.

Journalisten Hannes Råstam blev mest känd för sina undersökande reportage i SVT:s ”Uppdrag granskning”.

2010 tilldelades han Guldspaden för sin dokumentär ”Thomas Quick – att skapa en massmördare”.

Kämpade vidare

Förra året berättade Råstam i magasinet Filter att han drabbats av cancer i levern och bukspottskörteln. Klockan 02 natten till i går somnade han in, 56 år gammal.

Samtidigt som den prisbelönte journalisten kämpade mot cancern tävlade han mot klockan för att slutföra sin bok om Thomas Quick, i dag känd som Sture Bergwall.

– Hannes har slitit som ett djur trots att sjukdomen har ätit upp honom från andra hållet, säger Pelle Andersson, vd och förläggare vid Ordfront förlag.

Ordfront förlag kommer att ge ut boken om Råstams sista avslöjande under våren. Det är ”bara småsaker” kvar innan boken är helt färdig.

”Livet tillbaka”

– Han var en otrolig människa, extremt noggrann. Hans mål var att upprätta Thomas Quicks heder och frikänna honom. Att han jobbade så för att få honom frikänd, det är ett bevis på hur han var som människa, säger Pelle Andersson.

Huvudpersonen Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, har efter dokumentären sändes friats från två av de åtta mord han dömts för. Han fortsätter begära resning för de övriga.

– Hannes Råstam gav mig livet tillbaka. Så är det. Utan hans skarpsinne och djupa empati hade jag inte varit där jag är i dag, skriver Bergwall på sin blogg.