Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Två män fälls för tortyr-utpressning

Publicerad 2013-06-28

Betala – annars dödar och lemlästar vi mannen.

Det kravet ställdes till den svensk-eritreanska kvinnan angående en kidnappad bekant i Egypten.

I dag dömdes de två utpressarna till skyddstillsyn och fängelse i det unika och uppmärksammade utpressningsmålet.

I januari i år kidnappades mannen av okända gärningsmän i Sinai. Därefter har de två utpressarna i Sverige – en 18-årig och en 21-årig man med bakgrund i Mellanöstern – kontaktat kvinnan på telefon och försökt få henne att betala en lösensumma på drygt 220 000 kronor. Annars skulle mannen mördas och hans organ tas ur kroppen.

Unik dom

Kriminella ligor i Sinai i Egypten har satt i system att kidnappa flyktingar och sedan pressa deras anhöriga på pengar.

Domen är unik i västvärlden. För första gången har människor som varit inblandade i den systematiska kidnappnings- och utpressningsindustrin kunnat dömas.

Milda straff

18-åringen dömdes av Solna tingsrätt till skyddstillsyn för försök till utpressning och 21-åringen dömdes till skyddstillsyn och en månads fängelse, även han för försök till utpressning.

Åklagaren hade yrkat på "kännbara fängelsestraff", trots gärningsmännens relativt låga ålder.

– Jag är nöjd med att de tilltalade har ställts till svars, men tycker att tingsrätten har varit för generös i sin bedömning. De borde ha fått strängare straff, säger chefsåklagare Krister Peterson.

Männen nekar till brott

– Vi ska göra ett allvarligt övervägande ifall domen ska överklagas, säger han.

Tingsrätten menar att det inte gått att styrka att männen varit helt invigda i den större brottsplanen. Om det hade varit så hade "straffvärdet varit synnerligen högt", skriver de. Utpressningsförsöket ska dock anses som grovt.

Männen har hela tiden nekat till anklagelserna, men bevisningen emot dem har varit god – bland annat genom omfattande telefonavlyssning.

Känd människorättsaktivist

Kvinnan som de dömda männen försökte pressa på pengar, Meron Estefanos, är bland eritreaner en känd journalist och människorättsaktivist som särskilt engagerat sig för de torterade flyktingarna i Egypten.

Hon säger till TT att domen är för mild.

– Det är bra att tingsrätten tror på vad jag sade och det är bra att männen blir fällda, men att en får bara en månads fängelse och skyddstillsyn och den andra bara skyddstillsyn tycker jag är konstigt. Det hade varit bra om det fått minst ett år som åklagaren hade begärt, säger hon.

Fruktansvärda övergrepp

Israeliska människorättsorganisationer har uppskattat att minst 4 000 personer i lägren har dödats i den egyptiska Sinaiöknen. Minst 5 000 av de flyktingar som nått Israel bedöms ha torterats.

Det har vittnats om fruktansvärda övergrepp – elchocker, våldtäkter, slag, smält plast som droppas på fångarna – är bara några av de metoder som används. Samtidigt får de som utpressas höra tortyren via telefon tills lösensummorna betalas.