”Helvetets portar väntar er!”

Publicerad 2013-03-14

BUENOS AIRES. I katedralen vid Plaza de Mayo vet stoltheten över den nye påven inga gränser.

Men samtidigt höjs återigen röster om Franciskus påstådda delaktighet i den argentinska militärdiktaturens förtryck.

– Det finns alltid de som vill tala illa om vår kyrka. Men till de belackarna säger jag bara: helvetets portar väntar er! säger prästen Alejandro Ruso.

Aftonbladets utsända Henrik Brandão Jönsson och Douglas Engle i Buenos Aires.

Klockan åtta på morgonen förbereder Alejandro Ruso sig för att hålla den första mässan i Buenos Aires sedan det blev klart vem som är den nye påven.

Bänkraderna fylls på av stammisarna som brukar gå in om katedralen på väg till jobbet.

En äldre dam tejpar upp en lapp vid ingången med en bild på Franciskus.

– Jag kan fortfarande inte fatta det. De valde vår ärkebiskop, säger damen och gör korstecknet.

Fler och fler strömmar in i katedralen. Bänkrader fylls av stolthet. När Alejandro Ruso ber församlingen att sätta sig på knä och be för deras nye påve kan han inte heller dölja sin stolthet och utropar.

– Viva el papa Francisco I! Leve påven Franciskus I!

Församlingen svarar i ett gemensamt vrål.

– Viva!!!

”Det är otroligt”

Mannen bredvid mig plockar fram en näsduk ur kavajfickan och torkar en tår. Han har svårt att ta in att den ärkebiskop som förr i tiden stod framför honom och höll i mässorna i katedralen på Plaza de Mayo nu är den katolska världens nye ledare.

– Det här är så viktigt för alla oss i Argentina. Äntligen får vi vara med och bestämma, säger Aldo Molinari, 63.

Innan mässan är över faller han ned på knä, kysser sin ring och gör korstecknet.

– Från Buenos Aires till hela världen. Det är otroligt. Leve Franciskus!

Efter mässan går Aftonbladet fram till prästen och frågar om det stämmer att den nye påven var delaktig under ”smutsiga kriget” mellan 1976 och 1982 då uppemot 30 000 medborgare mördades. Franciskus beskylls bland annat för inblandning i kidnappningen av två präster som militärjuntan lät genomföra.

Alejandro Ruso gillar inte frågan.

– När Ratzinger blev påve sa belackarna att han var nazist och hade varit delaktig under andra världskriget. Nu när vår ärkebiskop har blivit påve säger de att han var delaktig i militärdiktaturens förtryck. Så är det. Det finns alltid de som vill tala illa om vår kyrka. Men till de belackarna säger jag bara: helvetets portar väntar er!

”Kvittar lika”

På Plaza de Mayo, utanför katedralen, är stämningen lugnare. En protestgrupp har sprayat ett meddelande i vitt på stenbeläggningen: ”Fuera la iglesia pedofila”, ”Ned med pedofilkyrkan”. En annan grupp har sprayat i lila: ”Basta de justicia machista!”, ”Stoppa machorättvisan”.

På en av parkbänkarna sitter Victoria Cabrera, 21, och solar sig. Hon studerar till psykolog vid universitetet i Buenos Aires och har inte mycket till övers för religion.

– För mig kvittar det vem de valde. Alla påvar är likadana. De bevarar gamla strukturer som ingen längre vill ha. För mig kan de lägga ned hela skiten, säger hon.

Victoria Cabrera kan inte heller förstå den nationalism som blommat upp i Argentina efter beslutet.

– Nationalism är så löjligt. Varför kan vi inte vara lite mer globala i stället?

ANNONS