Här avslöjas dödsbakterier i din kyckling

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-14

Köttet i fem av 16 importerade kycklingpaket var smittat med resistenta bakterier, avslöjar Aftonbladets granskning.

– De här bakterierna är mycket farliga. Det är ett gigantiskt problem som vi bara har sett början på, säger professor Björn Olsen vid Uppsala universitet.

De flesta svenskar föredrar svensk kyckling när de går till mataffären. Men varifrån kommer kycklingen på lunchrestaurangen eller i skolmatsalen?

Den billiga lunchkycklingen är sällan svensk. Med största sannolikhet är den importerad från Brasilien, Holland eller Danmark. Nästan 40 procent av all kyckling som äts i Sverige är importerad. Och det är framför allt i frysdisken eller på krogen som du hittar den.

För första gången kan Aftonbladet avslöja att antibiotikaresistenta ESBL-bildande tarmbakterier finns i den importerade kycklingen. Något liknande test har aldrig gjorts i Sverige förut.

För att läsa testet – bli medlem i Plus!