Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Barnen tvingas bo bland sopor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-18

Flyktingar från Sverige i skräckläger på Malta

bygger kojor av lakan I den här hangaren på Malta bor flyktingbarn som avvisats från Sverige. De hänger upp lakan runt våningssängarna för att skapa sig ett litet hem.

Hit, till ett läger på Malta, skickas avvisade flyktingbarn från Sverige.

De bor trångt bland sopor och försöker bygga små kojor med hjälp av lakan.

Sara Wåhlin har tidigare arbetat på ett transitboende i Malmö där flera barn berättade skräckhistorier om lägren på Malta. Därför beslutade sig Sara för att åka dit och träffa de somaliska barnen hon jobbat med. Hon kom hem för en vecka sedan med ett skakande bildmaterial.

”Barnen mår dåligt”

Flyktingarna bor i en hangar eller i tältläger. Det är smutsigt, kallt och taken läcker. I hangaren försöker barnen skapa sig ett litet hem med hjälp av lakan runt våningssängarna.

– Barnen mår väldigt dåligt och har gått ner i vikt. Det var väldigt stor skillnad på hur de ser ut dag jämför med för ett år sedan, säger Sara Wåhlin.

Får 800 kr/månad

Enligt Dublinfördraget ska asylsökande registreras

i första EU-landet de kommer till. De som får avslag i Sverige skickas tillbaka till ursprungslandet – i det här fallet Malta. Där får de stanna i fyra månader och klara sig på 800 kronor i månaden. Sedan befinner de sig i ingenmansland.

– Vi prövar varje ärende och om det finns individuella skäl kan vi frångå Dublinförordningen. Men brister i mottagande på Malta är inget sådant skäl, säger asylexperten Magnus Rosenberg på Migrationsverket.