Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Mårten står upp för stå upp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-25

Står upp Mårten Andersson är en av eldsjälarna som fått stans stand up-scen att blomstra.

Svensk stand up fyller 20 år i år, och aldrig tidigare har det varit lättare att se stand up i stan. Åtta olika stand up-klubbar kör veckovis med allt från nybörjare till världsstjärnor.

- Det har aldrig funnits fler standup-komiker heller, säger Mårten Andersson, som själv är komiker och driver Raw Comedy Club.

- Eller aspirerande komiker, ska jag kanske säga?

Vad beror det på?

- Dels beror det ju på tv. Se på Parlamentet i TV4, för 6-7 år sen var det skådisar, typ Helge Skoog, som satt och drog skrivna skämt, i dag är det stand up-komiker de tar in istället. Extra Extra, Hjälp!, Morgonsoffan... i dag finns många tv-program med stand up-komiker. För den nya generationens komiker är det inspirerande, de ser att det kan vara ett yrke. Att man kan leva på det.

Mårten Andersson tycker att det finns en större bredd på svensk stand up i dag än för 20 år sedan då stand up kom till landet.

- Då var det 10-15 personer i samma ålder som körde, och är du kring 40 blir det ju att du skämtar om och refererar till saker som ligger nära dig. Idag är det smala, tjocka, gula, fula, fattiga, rika och bönder som står på scen, det är ett mycket större utbud och en viril scen på ett annat sätt.

Vilka ståuppkomiker får man inte missa nu i vinter?

- Jag gillar Petra Mede som fan, hon har en egen stil som är helt kompromisslös. Hon är grym. En annan, nyare är Aron Flam, han är jävligt duktig och kommer nog få sitt stora genombrott snart.

Vilken publik kommer till Raw?

- Alla möjliga. Folk utifrån landet, folk från förorten, rika brats – det finns inte så många fattiga brats i och för sig – men de flesta är väl i åldern 20 till 40. Det viktiga är inte hur gammal du är, utan att du är ung i sinnet. Att man förstår att det är skämt, att vi tänjer gränser. På Raw ska publiken anpassa sig efter oss och inte tvärtom.

Till Raw bjuder Mårten Andersson in internationella stand up-komiker så ofta det går. Och även om vi enligt honom är bäst i Norden på stand up är det en bit kvar till föregångsländer som USA och England:

- De pissar på oss, vi har så långt kvar till deras nivå. Men till vårt försvar ska sägas att stand up bara funnits här i 20 år. Det är ingenting i sammanhanget.

Kalle Asplund

Allt om Stockholm

2008-11-25

Stå upp i stan fram till jul