Tänk på var du surfar i sommar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-12

Undvik att få semestern förstörd av nätpirater och hackers – eller tullen

Sommar, sol och ledigt.

Lätt att slinka in på ett internetcafé och kolla mejl och betala räkningar, kanske du tänker.

Men se upp – de datorerna är förmodligen nerlusade med trojaner och spionprogram.

Ska du surfa på internetcafé behöver du inte bara oroa dig över vem som kikar över din axel, utan också över hur vilka virus som kan finnas i datorn.

Med sommar och välbehövd ledighet är det kanske lätt att sänka garden när det gäller så ”tråkiga” saker som datasäkerhet. Men det finns väldigt goda skäl att ändå skänka försiktighetsprincipen en tanke.

Vittjar dina uppgifter

– Många tänker kanske att det är lätt att gå in på ett internetcafé under resan för att kolla mejlen, betala räkningar och föra över pengar, säger Per Hellqvist, datasäkerhetsexpert på Symantec. Men tyvärr är det så att man måste räkna med att datorer på internetcaféer både utomlands och i Sverige är nerlusade med trojaner och spionprogram. Elakingar behöver bara köpa lite tid vid datorn så laddar de ner sina program och sedan kan de vittja alla uppgifter som du knappar in när du kommer dit.

De internetcaféer som installerar om sina datorer mellan varje användare finns inte. Så du måste tyvärr ta för givet att datorn du använder är smittad och agera därefter.

En lösning kan vara att använda de internetkiosker som finns på vissa flygplatser och offentliga platser. Det är terminaler med få knappar och möjligheter att ladda ner och därmed modifiera datorerna.

En annan variant som ”elakingarna”, som Hellqvist kallar nätbrottslingarna för, använder är att sätta upp falska accesspunkter på hotspots för trådlösa nätverk.

Inte värt att chansa

– Många använder kanske sin laptop för att koppla upp sig mot nätverk på olika offentliga platser som bilbliotek, hotell, flygplatser och så vidare. Och då händer det att elakingar upprättar falska accesspunkter för att lura dig att surfa via dem. Problemet är bara att då kan de snappa upp all trafik och all information som du knappar in.

Hur vanligt är det här?

– Det är inte ovanligt. Och i vilket fall som helst inte värt att chansa. Ta alltid reda på exakt vad de riktiga trådlösa nätverken kallas och var skeptisk till sånt som är gratis.

Annat smått och gott som kan vara värt att tänka på för den som har känslig information på sin dator är att kryptera den, ta backuper och förvara dessa på ett säkert ställe.

– Även om man ”bara” har semesterbilder och sådant på sin dator kan det ju vara tråkigt att förlora. Så ta alltid en backup och förvara den inte hemma, för på somrarna är det ju ofta inbrott i hemmen, säger Per Hellqvist.

Och så en särskild brasklapp för de som ska till USA:

Tullen i USA

– Där har tullen numera tagit sig friheten att kunna gå igenom folks datorer och ibland även kopiera all information på dem. Har man krypterat sin dator tvingas man öppna den, eller resa hem igen.

Ett sätt att undvika detta och som är vanligt i affärsvärlden är att man reser med tomma datorer och sedan laddar ner innehållet via internet när man kommit fram. Det

går att ordna även som privatperson, även om det kan vara lite krångligt och naturligtvis krävs förberedelser.

Slutligen, ska du ut och resa – var rädd om din mobiltelefon och laptop. Det är värdeföremål som är mycket stöldbegärliga i de flesta länder.

– Lägg inte mobilen på bardisken. Det kan ju verka självklart, men tyvärr är det så många blir bestulna.