”Förslaget leder till utpressning”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-14

Piratpartiet sågar regeringens tuffare tag mot fildelare

Utpressning och rättslöshet.

Det blir följden av regeringens hårdare tag mot olaglig fildelning menar piratpartiet.

– Det här är ett sätt att nedmontera grundläggande demokratiska principer, säger partiets ledare Rickard Falkvinge till aftonbladet.se.

Piratpartiet gick till val på att släppa fildelningen fri och förändra upphovsrätten som den fungerar i dag.

Ingen blir därför förvånad när partiets ordförande förkastar regeringens förslag som ska ge domstolar rätt att tvinga fram uppgifter om en illegal fildelare.

– Det här innebär att man tar bort rättssäkerheten, säger Rickard Falkvinge.

Går längre än polisen

Förslaget innebär att fler upphovsrättsbrott på nätet ska lösas utan inblandning av polis och åklagare. Istället ska den drabbade artisten eller filmskapare kunna gå direkt till domstol för att få fram uppgifter om den som spridit det upphovsskyddade materialet.

Det här bäddar för missbruk, varnar Falkvinge.

– Nu ger man upphovsrättsinnehavaren rätt att gå längre än vad polis får göra. För att de ska få ut en IP-adress krävs ett brott som ger fängelse, säger Falkvinge.

– I andra länder har ett liknande system lett till utpressning. Upphovsrättsmän har gått till privatpersoner och sagt ”vi vet vad du har gjort, men betalar du en viss summa så går vi inte till domstol”.

Blivit en affärsidé

Enligt Falkvinge har samma lagstiftning i USA lett till att människor gjort en affärsidé av att pressa pengar av fildelare, med hot om rättsliga påföljder.

Hans lösning på problemet är att samhället helt enkelt accepterar fildelningen.

– Fildelning är ett teknikhistoriskt faktum. Att vara emot det är som att vara för eller emot blåbär i skogen.

– När regeringen lägger ett sådant här förslag accepterar man inte att ett strukturskifte redan har skett. Det här är en "feelgood-åtgärd" för att tillfredsställa en bransch som står och skriker.