Trond Sefastsson åtalad i dag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-10

Aftonbladet.se bevakade på plats på polishuset på Kungsholmen i Stockholm

I dag åtalades tv-journalisten Trond Sefastsson, 51, vid Stockholms tingsrätt.

Han åtalas för två fall av grovt mutbrott och ett fall av bokföringsbrott.

– Han förnekar att han gjort sig skyldig till brott, säger Trond Sefastssons advokat Gunnar Falk till aftonbladet.se.

Kammaråklagare Malin Palmgren har väckt åtal mot journalisten Trond Sefastsson.

Kammaråklagare Malin Palmgren vill inte säga vilken typ av påföljd som hon anser är aktuell.

I stämningsansökan står det:

”Brottet är grovt eftersom det avsett ett betydande belopp och då gärningen skadat eller riskerat att skada förtroendet för fri och självständig journalistik”, skriver hon i stämningsansökan. Hon säger också att Trond Sefastsson handlat ”dels i strid med yrkesetiska föreskrifter och dels i strid med arbetsgivaren TV4:s policy för vad man får göra i tjänsten”.´

Tog emot 400 000

Det första fallet av misstänkt grovt mutbrott rör en muta på 406 000 kronor som Sefastsson ska ha tagit emot från en man för att Sefastsson skulle granska en rättsprocess om mannens narkotikadömde far.

Det andra fallet av misstänkt mutbrott gäller en muta på 150 000 kronor som Sefastsson ska ha begärt av en annan person för att granska en rättsprocess.

Straffskalan för grovt mutbrott är fängelse mellan sex månader och sex år.

”Granskningen i juristfirma”

Trond Sefastssons advokat Gunnar Falk säger:

– Det han har gjort är att han i ett fall utfört en granskning av en rättsprocess, och för det har han tagit betalt, den granskningen har han gjort i sin juristfirma, och det har inget som helst samband med hans uppdragsavtal för TV4.

— Det arbete han utfört och den betalning han fått för detta har inget som helst med hans tjänsteutövning för TV4 att göra.

Vad gäller bokföringsbrottet ska Sefastsson under nästan ett år ha underlåtit att bokföra samtliga affärshändelser. Man har därför inte kunnat följa rörelsens förlopp med hjälp av bokföringen under tiden 1 januari–9 oktober 2007.

Nekar

Sefastsson hävdar att han har åtagit sig uppdragen som jurist och inte som journalist. Han nekar också till att ligga bakom påstådda hot mot mannen och hans anhöriga.

Åklagarens bevisning innehåller bland annat sms och e-post undertecknade ”Trond TV 4” för att visa att Sefastsson inte har agerat i sin egenskap av jurist.

Samtidigt som Sefastsson åtalas också den 28-årige man som skulle ha betalat Sefastsson för att rentvå hans far, för bestickning. Ett antal kontoutdrag som styrker att kontantuttag gjorts av den person som åtalas för bestickning finns också. Därtill finns ett antal brev samt inspelningar av samtal mellan Sefastsson och den bestickningsåtalade.

Förtroendeskada

Kammaråklagare Malin Palmgren skriver i stämningsansökan att Sefastsson ”riskerat att skada förtroendet för fri och självständig journalistik”.

– När det gäller media och en journalist, i det här fallet vid ett opinionsbildande program som utger sig för att innehålla oberoende reportage om rättsprocesser – när en person i en sån ställning tar emot en stor summa kontanter för att göra samma typ av granskning så menar jag att det finns en sån risk för att allmänhetens förtroende för media skadas att det här är att bedöma som otillbörligt och därmed också ett straffbart mutbrott, säger Malin Palmgren till aftonbladet.se.

Trond Sefastsson har tidigare sagt att han arbetat med det här i egenskap av jurist. Hur ser du på det?

– Jag menar att den här betalningen han tagit emot har ett sånt nära samband med hans arbetsuppgifter vid TV4 att det inte är fråga om något tillåtet sidouppdrag vid sidan om, oavsett vad det kallas.

Anser du att uppmärksamheten i medierna kring det här fallet påverkat förundersökningen på något sätt?

– Nej.

ANNONS