SJUKT DÅLIGT

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-29

Kaos när tågen stod helt stilla

I drygt tre timmar stod det fullsatta X2000-tåget stilla utanför Alvesta.

Utan kontakt med SJ-ledningen fick tågpersonalen klara sig själv.

– Det är anmärkningsvärt, säger passageraren Hans Rosling.

Fick tåga för egen maskin De här resenärerna tvingades gå längs spåret utanför Borås när tåget inte fungerade. "Väskorna var tunga och de gamla tyckte det var jobbigt", säger Emmie Johansson som tog bilden.

En brand i en transformator strax efter klockan 18 gjorde X2000-tåget på väg till Stockholm strömlöst.

Strax söder om stationen i Alvesta fastnade det fullsatta tåget, vars bromsar dessutom strejkade. Passagerare berättar hur tåget snabbt värmdes upp utan fungerande ventilation. En kvinna kollapsade i hettan.

Kunde inte komma fram

– Efter ett tag blev det stressigt. Alla sa att de skulle stämma SJ. Personalen var också upprörd, säger Samantha Ohlsson som var på väg till Stockholm från Kristianstad.

Tågpersonalen kunde inte komma fram på telefon när de försökte kontakta SJ:s centrala ledning. I stället fick de klara sig ur situationen själva.

– Lokföraren stod bak i tåget och förde in det till stationen. Konduktören stod fram och höll kontakten med lokföraren med mobiltelefon, säger Hans Rosling, en av grundarna av Läkare utan gränser.

Åskvädret satte stopp

Framme i Alvesta kunde kvinnan som svimmat föras till sjukhus med ambulans. Fyra timmar försenade, klockan 22.30, fick passagerarna fortsätta med ett nytt tåg till Stockholm.

Även andra tågsträckor drabbades av stora störningar i går kväll. En bro vid Norsholm gick inte att stänga och stoppade flera X2000-tåg och mindre tåg mellan Linköping och Norrköping på södra stambanan. Ersättningsbussar sattes in.

Strömlöshet och ett kraftigt åskväder satte stopp för ytterligare sju tåg mellan Uddevalla och Varberg.

Resenärerna rasar

Flera tåg blev i går kraftigt försenade.

Nu rasar resenärerna mot SJ.

Här är några röster.

”Vi skulle ha varit framme i Malmö 23.57, men är väl framme klockan tre i natt. Hoppas bistron är öppen så man kan köpa en öl.” Ove Becker

”Hemma står min nya Jaguar och min sköna Kawasaki. Men jag ville ju vara miljösmart och få något gjort på tåget. Mitt årskort är till salu – jag bjuder 5 000 kronor till den som tar det.” Mats Ekelund

”Det har varit varmt och jobbigt och vi fick inte lämna tåget. Vi blev fyra timmar försenade till Alvesta. Personalen försökte hjälpa till, men visste inte så mycket de heller.” Karin Andersson

”Åt helvete att spärra in kvinnor och barn utan mat och vatten i den hettan.” Johan

”Ingen vet något. Ingen bjuds på något.” Stefan

”Vi fick hoppa av mitt i bushen och börja gå in mot Borås. Väskorna var tunga och de gamla tyckte det var jobbigt.” Emmie Johansson

Har du drabbats av SJ:s
förseningar?

ANNONS