Åtta av tio påverkas av finanskrisen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-10

"Folk förstår att det här gäller alla"

Slut på lyxmaten 22 procent säger att de planerar att minska sina matkostnader på grund av finanskrisen.

Varje dag kommer nya rapporter om finanskrisen.

Rekordstora nedgångar på börsen, ökade varsel och en fallande bostadsmarknad oroar många svenskar.

– Folk förstår att det här gäller alla, säger Jens Magnusson, välfärdsekonom på SEB till DN.

Mindre lyx Under högkonjunkturen vande sig svenska folket snabbt vid att shoppa loss. Nu drar många åt svångremmen och lägger mindre pengar på inköp av skor, kläder, mat och hemelektronik.

Åtta av tio känner att de påverkas av finanskrisen. Det visar en ny undersökning som livförsäkringsbolaget SEB Trygg Liv gjort som DN Ekonomi har tagit del av.

Var tionde person som tillfrågades uppgav att de berördes i "stor eller mycket stor utsträckning" och nästan sju av tio svarade att de påverkades i "viss eller ganska stor utsträckning".

– Det verkar finnas en klok syn på det här. De flesta menar att de berörs av turbulensen men att det inte innebär någon katastrof, säger Jens Magnusson till DN.

Dra ner på inköp

Tre av tio uppgav att det kommer skjuta upp större inköp, som bilar eller hemelektronik. Skälet: Finanskrisen. 22 procent säger att de kommer dra ner på matkostnaderna.

– I början av en lågkonjunktur brukar man dra ned på de större inköpen, säger Jens Magnusson.

Kvinnor påverkas mer

Undersökningen visar också att fler kvinnor än män tänker på att hålla hårdare i plånboken i dessa kristider.

Kläd- och skoförsäljningen har redan börjat minska, med hela 5,7 procent i september jämfört med september i fjol. I skobutikerna minskade försäljningen med 3,5 procent, visar Svensk Handel Stils Blixtindex.

I år har försäljningen av kläder hittills minskat med 3,8 procent och skoförsäljningen med 5,2 procent.

Lägre pension

Många svenskar tror att finanskrisen kommer påverka deras framtida pensioner. Men bland pensionärerna är det en betydligt större andel som tror att pensionerna inte kommer påverkas av krisen.

Jens Magnusson att det finns risk att pensionärerna kan ha uppfattat situationen. Han menar att man måste vara medveten om att pensionsnivåerna hänger ihop med den allmänna ekonomiska utvecklingen i vårt land.

ANNONS